Hlavní obsah

Šéfredaktor časopisu Legalizace dostal místo podmínky peněžitý trest

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odvolací soud v Ostravě ve středu změnil podmínku za šíření toxikomanie pro šéfredaktora časopisu Legalizace Roberta Veverku na peněžitý trest 100 tisíc korun. Časopisu naopak zvýšil peněžitý trest z 50 000 korun na 150 000 korun. Rozsudek je pravomocný, přípustné je jen dovolání jako mimořádný opravný prostředek. Veverka, který je v Praze 2 zastupitelem za Piráty, se dnešního vyhlášení rozsudku nezúčastnil.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Šéfredaktor časopisu Legalizace Robert Veverka 

Článek

Okresní soud v Bruntále předloni Veverkovi uložil dvouapůlletou podmínku. Odvolání podal jak Veverka, který své trestní stíhání považuje za přehnané a zbytečné, tak státní zástupce, podle nějž byl naopak trest příliš mírný. Soud tak částečně vyhověl obžalovanému i státnímu zástupci.

Soudkyně Jaroslava Miketová řekla, že krajský soud se ztotožnil s výrokem okresního soudu o vině. Trest pro Veverku ale považoval za nepřiměřeně přísný, mimo jiné s ohledem i na jeho dosavadní bezúhonnost. Trest pro časopis naopak shledal příliš mírným.

Recepty na jídlo s konopím

Policie zkoumala 60 vydání časopisu z let 2010 až 2020 a podle obžaloby tam našla více než 200 protiprávních skutků. Šlo například o recepty na jídla s obsahem konopí a další texty, které podle obžaloby vyzdvihovaly účinky látek a navozovaly dojem legality pěstování konopí a výroby drog z něj. Nejméně jeden člověk se podle obžaloby nechal inspirovat, sehnal si semena a podle rad a návodů v časopisu z nich vypěstoval a zpracoval rostliny se zakázanou látkou THC.

Návrh regulace konopí se blíží. Lidovci mají obavy

Domácí

Soudkyně řekla, že k naplnění trestného činu stačí, aby pachatel jinou osobu ke zneužívání návykové látky sváděl či podněcoval. Podle soudu je zjevné, že Veverka i časopis věděli, že mohou ovlivnit rozhodnutí jiných osob k tomu, aby nelegálně pěstovali konopí za účelem výroby a užívání marihuany. Tak se podle soudu i stalo, když svědek vypověděl, že ze semen přiložených k časopisu konopí skutečně vypěstoval.

„Samozřejmě lze psát o drogách, o léčebných účincích marihuany, vést diskuzi, zveřejňovat studie a vědecké poznatky, poukazovat na nedostatky v legislativě a podobně. Není tedy pravdou, že jakákoli zmínka o konopí je automaticky šířením toxikomanie,“ řekla soudkyně.

V tomto případě se však podle ní jednalo nejen o informace týkající se konopí, ale i o návod, jak se nelegálně dostat k droze, jak rostlinu vypěstovat, zpracovat a užít mimo legislativou povolený způsob pěstování a užití konopí technického či marihuany pro léčebné účinky. Tím byla překročena hranice mezi legitimním informováním a trestným šířením toxikomanie.

„Krajský soud si je vědom, že v posledních letech je kriminalizace či dekriminalizace drogových deliktů týkajících se zneužívání marihuany předmětem odborné i laické diskuze. Ale je třeba konstatovat, že v nich nebylo dosaženo společenského konsenzu, přičemž orgány činné v trestním řízení se musí řídit platnou legislativou,“ řekla soudkyně.

Magazín Legalizace je dvouměsíčník nejen o konopí. Uvádí, že jeho cílem je poskytovat ucelené, objektivní informace o rostlině konopí i nezaujatě informovat o drogové problematice.

Pražského zastupitele soudili v Bruntále, za články o konopí dostal podmínku

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám