Hlavní obsah

Šéfkuchař restaurace kradl suroviny v nemocnici

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

V červnu loňského roku si podnikatel Milan Číž pronajal kuchyni v restauraci U Dobráka v Plzni. Proviant si ale občas obstarával pokoutně. Podle středečního rozhodnutí plzeňského okresního soudu kradl potraviny ale i nádoby na ně ve vývařovně fakultní nemocnice.

Článek

Z hospody to tam měl jen pár desítek kroků. Stačilo mu jen přeběhnout silnici. Jako bývalý nemocniční kuchař to tam velmi dobře znal. Začátkem července při jedné ze zlodějských výprav jednapadesátiletého Číže v nemocniční kuchyni načapal jeho dřívější nadřízený Zdeněk Růžička.

„Viděl jsme ho okénkem, jak se pohybuje v kuchyni. S plným batohem pak nasedl do auta a odjel. Už když jsem ho pozoroval v kuchyni, volal jsem hned policii a ostrahu,“ uvedl před soudem Růžička. Číž ale i s lupem proklouzl a policisté ho z krádeže obvinili až později.

„Z kuchyně bral, co se mu hodilo pro jeho podnikání. Například čerstvé maso, uzeniny, mraženou zeleninu nebo i olej. Vše za tisíce korun,“ řekla samosoudkyně Lenka Prýcová. Ta mu za krádež vyměřila dvouměsíční trest odnětí svobody s podmínečným odkladem na jeden rok. Do uzamčené kuchyně se Číž dostal pravděpodobně klíčem, který si jako bývalý zaměstnanec zřejmě ponechal.

Že z kuchyně mizely potraviny potvrdil před soudem František Šampalík, který je provozním ředitelem firmy zajišťující v nemocnici stravování. „Dělali jsme osobní prohlídky u zaměstnanců, ale nikdy se u nich nic nenašlo. Od okamžiku, kdy byl přistižen pan Číž, se z kuchyně už nic neztratilo,“ prohlásil Šampalík.

Ten také společně s dalšími kolegy podnikli ještě ten den, kdy byl Číž odhalen, tajnou inspekci v kuchyni restaurace U Dobráka. „Viděli jsme tam várnice, které prokazatelně pocházely z naší firmy,“ řekl Šampalík.

Vařil dobře

Provozovatel restaurace U Dobráka Čeněk Spousta naopak Číže jako šéfa kuchyně pochválil.

„Vaří dobře. Lidé jsou spokojeni. Jsem rád, že hospoda takto funguje,“ uvedl před soudem. Sám Číž od počátku vyšetřování popíral, že by v nemocniční kuchyni kradl. Na usvědčující výpověď svého bývalého nadřízeného reagoval tak, že jde o křivé obvinění, kterým se chtěl Růžička posunout na vyšší post ve firmě.

Podle soudkyně je také zvláštní, že podle údajů z peněžního deníku Číže vyplývá, že v období krádeže prakticky vůbec nenakupoval žádné čerstvé potraviny a to i přesto, že jeho kuchyň fungovala.

Rozsudek není pravomocný. Obě strany si nechaly lhůtu pro případné odvolání.

Reklama

Výběr článků

Načítám