Hlavní obsah

Šéfka plzeňských žalobců po 16 letech skončila ve funkci, odvolala ji Benešová

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Po šestnácti letech skončila v pondělí ve funkci šéfka Okresního státního zastupitelství v Plzni Antonie Zelená (66). Z vedoucího postu ji odvolala ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO). Rozhodnutí je pravomocné.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová

Článek

„Odvolání z funkce paní Zelené mohu potvrdit,“ řekla Právu mluvčí ministerstva spravedlnosti Andrea Šlechtová.

Zelená zůstává řadovou žalobkyní. „Úřad zatím povede náměstkyně Ivana Hostašová,“ potvrdila Právu krajská státní zástupkyně Anna Maříková.

Ministryně už dříve Právu řekla, že důvodů pro odvolání Zelené bylo několik, mimo jiné to, že neplnila pokyny nadřízeného. „Celkem jde o čtyři okruhy, které nebudu blíže uvádět,“ řekla před rokem Právu Benešová.

Benešová zrušila odvolání šéfky žalobců v Plzni

Krimi

Zelená se může bránit už jen soudní cestou podáním správní žaloby, která však nemá odkladný účinek pro rozhodnutí ministryně.

Sesazení Zelené z vedoucí funkce požadovala Maříková. Ta návrh na její odvolání podala už v říjnu 2018. Ministerští úředníci pak zahájili se Zelenou správní řízení, které nyní skončilo pravomocným rozhodnutím Benešové o jejím odvolání.

Benešová odvolala šéfku plzeňských žalobců Zelenou

Domácí

Zelená vede s přestávkami plzeňské žalobce od roku 2004. Do povědomí veřejnosti se dostala o pět let později, kdy si ji vybral exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil v tažení proti takzvaným lenivým soudcům. Stala se součástí týmu, který prováděl prověrky, po kterých ministerští úředníci podali na severočeské soudce několik kárných žalob za neúměrné průtahy.

V roce 2013 se Zelená stěhovala na Vrchní státní zastupitelství v Praze, kde ji tamní šéfka Lenka Bradáčová pověřila funkcí ředitelky odboru trestního řízení. Zpět do Plzně se Zelená vrátila po roce.

V souvislosti s podaným návrhem na její odvolání se spekulovalo, že jde o manažerské selhání. Zelená v minulosti podala několik kárných žalob na své podřízené kvůli údajně mizerné pracovní morálce, ale většinu z nich prohrála.

Reklama

Výběr článků

Načítám