Hlavní obsah

Šéf Krajského soudu v Plzni po výtkách ohledně neuctivého chování rezignoval

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň
Aktualizováno

Pouhých šestnáct měsíců ze sedmiletého mandátu vydržel ve funkci předsedy Krajského soudu v Plzni Alexandr Krysl (45). V pondělí podal písemnou rezignaci.

Foto: Novinky.cz s Právo a Soudcovská unie

Soudci Luboš Dörfl, Vlasta Formánková a Alexandr Krysl (vpravo)

Článek

„Příslušný list byl dopoledne doručen do Kanceláře prezidenta republiky,“ potvrdil Právu mluvčí hradu Jiří Ovčáček.

Vyjádření Krysla se zatím Právu nepodařilo získat. Mluvčí krajského soudu Jana Durná bez bližších podrobností uvedla, že Krysl se vzdal funkce ze závažných osobních a rodinných důvodů.

Krysl čelil kritice soudců kvůli špatné komunikaci, což vedlo k napjaté atmosféře a vyhroceným vztahům. Za to si také Krysl vysloužil výtku od předsedy Vrchního soudu v Praze Luboše Dörfla. Ten Kryslovi například vytkl, že se nechoval náležitě uctivě ke své kolegyni Vlastě Formánkové (68). Vadilo mu, že jí přidělil novou agendu, což měla Formánková vnímat jako snahu přimět ji k odchodu.

Chtěl soudkyni přidat práci, dostal přes prsty

Krimi

„Spolu se skutečností, že jste nařídil její přestěhování z dosavadní kanceláře do kanceláře umístěné v jiné budově a spolu s vašimi údajnými kritickými výroky na její adresu, vnímá celou situaci negativně a považuje ji za součást vaší snahy, aby předčasně ukončila svůj soudcovský mandát,“ uvedl ve výtce Dörfl.

Krysl chtěl Formánkové, která se po návratu z Ústavního soudu specializovala na autorské právo, ochranu osobnosti či restituční nároky, přidat práci s ohledem na to, že za poslední dva roky klesla vytíženost v její agendě na 25 procent. Rozhodl, že bude vyřizovat ještě část obchodních případů, což Dörfl označil za nezákonný postup.

Měla záchvaty vzteklosti, řekla matka obžalovaná z týrání dcery

Krimi

„Při zařazení soudkyně k výkonu obchodní agendy jste nevzal v úvahu její dosavadní specializaci, a především blízké uplynutí jejího soudcovského mandátu k 31. 12. 2023 z důvodu věku, což lze považovat za porušení povinnosti předsedy soudu při sestavování a kontrole rozvrhu práce,“ stojí v textu výtky, kterou má Právo k dispozici.

Převedení Formánkové na agendu obchodního soudnictví se podle Dörfla jeví jako neefektivní a nelze v něm nalézt žádné racionální důvody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám