Hlavní obsah

S princem spala stejná dívka jako s Opočenským

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Katarský princ šajch Hamad A. as-Sání, souzený u nás za pohlavní zneužívání školaček, měl podobný vkus jako známý sochař Pavel Opočenský. Během pondělního pokračování soudního líčení totiž vyšlo najevo, že jedna z dívek kvůli sexu docházela za oběma náruživci, žijícími jen kousek od sebe v Praze 2.

Článek

"Mohu potvrdit, že to tak je. Byla v té době mladistvá, tedy ve věku od patnácti do osmnácti let," řekl Právu státní zástupce Kamil Švec. Zároveň doplnil, že v kauze sochaře Opočenského vystupovala jako svědek, u soudu s katarským princem figuruje jako poškozená. "Jde o to, že tady byla předmětem kuplířství," vysvětlil žalobce, který měl na starosti obě kauzy.

"Znám se se s nima přes bráchu, jsme kamarádky," řekla v pondělí Právu na adresu kuplířek jedna z dívek docházejících za Katařanem. Dvě obžalované organizátorky prostituce jsou totiž jen o málo starší než princovy favoritky. I ona stejně jako ostatní vypověděla, že za princem chodila dobrovolně. Kromě peněz od něj děvčata dostávala i další dárky, podle informací Práva šlo většinou o parfémy a další drobné pozornosti. Některé ze školaček přitom za šajchem chodily opakovaně a přišly si tak i na několik desítek tisíc korun. Podle státního zástupce přispívala minimálně jedna dívka významnými částkami do rodinného rozpočtu. "Za poměrně krátkou dobu dostala od prince asi osmdesát tisíc korun," přiblížil.

Protože jedna ze tří mladých kuplířek k soudu nedorazila, bylo líčení odročeno. Pokračovat bude tento čtvrtek, zatím poslední termín je naplánovaný na pondělí 30. května. Zda soud do té doby vynese rozsudek, zatím není jasné. Vyslechnuta byla už většina poškozených, vzhledem k neveřejnému líčení však nejsou další podrobnosti známy. Jisté však je, že nyní už bude jednací síň patřit hlavně předvolaným znalcům, kteří přednesou své posudky.

Obhajoba: Líčení je nezákonné

Obhájce obžalovaného prince Josef Lžičař včera na začátku líčení vznesl další stížnost na údajnou protiprávnost soudního líčení. Opíral se přitom o novou žádost katarské strany o předání případu. "S odkazem na rozhodnutí ministra spravedlnosti trvá stát Katar na tom, aby závazek vyplývající z českého trestního řádu byl respektován," citoval nótu advokát. Katarské nejvyšší státní zastupitelství v ní znovu deklarovalo, že as-Sáního stíhání převzalo a bude v něm pokračovat. Lžičař zároveň chtěl po soudu, aby o jeho námitce znovu rozhodl.

Jeho stížnost však soudkyně Monika Křikavová po krátké poradě se senátem smetla ze stolu s tím, že soud není povinen rozhodovat, když již jednou ve věci rozhodl. "Musela bych zde znovu zopakovat právní názor zdejšího senátu, a to by bylo zbytečné. Touto záležitostí jsme se zabývali formou předběžné otázky," řekla Křikavová a zároveň upozornila, že kopie katarské žádosti navíc není ani superlegalizována, tedy že není náležitě ověřena její pravost, jak ukládá zákon.

"V současné době to již není jen otázka právního názoru, jde o to, jakou váhu má zákon a zda je možné si zákon vykládat libovolně," prohlásil Lžičař s tím, že jde o střet moci výkonné a soudní. Lžičař také potvrdil, že už začal v této souvislosti pracovat na ústavní stížnosti.

Katarský princ je ve vazbě od poloviny září loňského roku, policie ho předtím sledovala zhruba devět měsíců. "Podle mého názoru však měla prince zatknout už počátkem roku 2004, kdy měla dostatek důkazů. Od té doby totiž do zahájení stíhání zneužil další dvě školačky, čemuž mohla policie včasným zásahem zabránit," uvedl Lžičař s tím, že policie by se měla snažit páchání trestných činů předcházet.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám