Hlavní obsah

S policisty jsem se nekamarádil, nikoho neznám, řekl obžalovaný Švachula

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V korupční kauze Stoka týkající se ovlivňování veřejných zakázek nic nezákonného neudělal, žádnou zločineckou skupinu ovlivňující stavební práce zadávané radnicí Brno-střed nezaložil a rozhodně žádné informace z neveřejných policejních databází nežádal. Tak by se dal shrnout postoj bývalého místostarosty radnice Brno-střed Jiřího Švachuly (dříve ANO), který v kauze Stoka dostal 9,5 roku vězení a nyní mu hrozí další trest za zjišťování informací z neveřejných policejních databází.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Jiří Švachula s novou vizáží u soudu

Článek

Případ, v němž je obžalováno celkem 28 lidí včetně bývalých či současných policistů, projednává brněnský krajský soud.

Švachulu zatím justice nepravomocně potrestala vězením v korupční kauze Stoka, kde podle verdiktu řídil zločineckou organizovanou skupinu ovlivňující veřejné zakázky. Ve Stoce měl být jeho pravou rukou podnikatel Saman El-Talabani, který je obžalován rovněž i v kauze úniků informací.

Sám Švachula, který ve středu před soudem vypovídal, jakékoli nezákonné jednání a zjišťování informací odmítl. Prověřování Petra Liškutina, dalšího obžalovaného ve Stoce, nebo bývalého radního Svatopluka Bartíka, si prý neobjednal.

„Necítím se vinen, zcela odmítám, že bych si u Talabaniho objednal nějaké informace z databáze. Připouštím jen to, že mi jednou sám od sebe dal nějaké dokumenty, aniž bych si je vyžádal. Žádné dokumenty týkajících se pánů Liškutina a Bartíka jsem si neobjednával, s těmi pány jsem měl vždy dobré a korektní vztahy. Nepotřeboval jsem na ně nic zjišťovat,“ zdůraznil Švachula.

Bývalý vlivný politik hnutí ANO Švachula od doby projednávání kauzy Stoka změnil vizáž, před soud tak předstoupil nově se šedivým plnovousem. Politickou kariéru mu utnulo policejní stíhání, nyní se podle svých slov živí poradentstvím v umění a dělá návrhy interiérů.

Pět let od zatýkání. Brněnskou kauzu úniků z policejních spisů projedná soud

Krimi

„Kromě pana Talabaniho nikoho z dalších obžalovaných neznám, s žádnými policisty jsem se nekamarádil. To Talabani měl důvod, aby mě neustále s něčím obtěžoval,“ postěžoval si Švachula, který i ve Stoce tvrdil, že jej El-Talabani vydíral, čemuž ale soud neuvěřil.

Obžaloba tvrdí, že Švachula si přes El-Talabaniho objednal několik lustrací. „Švachula dobře věděl, jakým způsobem El-Talabani požadované informace opatří, že se bude jednat o informace z neveřejných informačních systémů Policie ČR, což bylo právě tím důvodem, proč se Švachula s takovým požadavkem obrátil na obviněného El-Talabaniho,“ stojí v obžalobě.

Proti Švachulovi vypovídá jeho bývalý kumpán El-Talabani. „Švachula věděl, jakým způsobem budu tyto informace zjišťovat, znal ty postupy. Věděl, že je to z policejního zdroje, ale nevěděl konkrétně od koho. Švachula rovněž věděl o tom, že jsem evidován u policie jako informátor jen na oko, aby mohl tyto informace získávat,“ vypověděl El-Talabani.

Stání zástupce Miroslav Stoklásek ve Švachulově jednání spatřuje účastenství na přečinu neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací a také účastenství na přečinu zneužití pravomoci úřední osoby.

Reklama

Výběr článků

Načítám