Hlavní obsah

Rysa z mrazáku šéfa myslivců někdo zastřelil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velké potíže může mít šéf mysliveckého sdružení z Klatovska, u kterého minulý měsíc našli celníci doma v mrazáku mrtvého rysa. Jako příčinu smrti zvířete veterináři po provedené pitvě totiž jednoznačně určili střelné poranění.

Foto: Marek Drha

Ilustrační foto

Článek

„V těle rysa se našla část náboje,“ potvrdila Právu Martina Kaňková z Generálního ředitelství cel v Praze. Podle ní se vyšetřovatelé nyní zaměří na to, z jaké zbraně fragment střely pochází. „Nic bližšího zatím k tomu nemohu sdělit,“ dodala Kaňková.

Šedesátiletého nimroda celníci podezřívají z trestného činu. „Případ zatím šetříme jako podezření z trestného činu neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy. V této souvislosti jsme provedli domovní prohlídku u konkrétní osoby a našli v mrazicím boxu mrtvého rysa,“ připomněla Kaňková.

Zvíře prý uhynulo

K údajnému odlovení rysa mělo dojít loni v létě v honitbě v šumavském národním parku, kde vykonává právo myslivosti spolek, v jehož čele stojí právě vyšetřovaný muž. K mrtvému zvířeti neměl žádné doklady, kterými by legalizoval jeho původ, a nepředložil ani výjimku pro jeho držení.

Rysa ze Šumavy našli u šéfa myslivců v mrazáku

Domácí

Celníkům tvrdil, že uhynulé zvíře objevil cyklista na hranici jejich honitby u obce Chudenín a informoval o tom místního revírníka Lesů ČR.

„Ten mě posléze o nálezu informoval s tím, ať tuto záležitost z pozice správce honitby vyřeším,“ vysvětloval myslivec. Po dvou dnech prý mrtvolu rysa dohledal, vyvrhl ho a uložil do mrazáku. Chtěl jej nechat vycpat a používat po učební účely.

S reportérem Práva se myslivec odmítl bavit. „Nic říkat nebudu. Počkejte si na to, až se to vyšetří,“ řekl a zavěsil telefon.

Jedná se o jeden a půl roku starého jedince, který žil a pohyboval se na Šumavě. Loni v létě zmizel.
Tereza Mináriková, Alka Wildlife

Pokud se najde mrtvé zvíře v honitbě, je podle Jindřicha Nováka z České inspekce životního prostředí (ČIŽP) sice majetkem místního mysliveckého sdružení, ale v případě, že jde o zvlášť chráněný druh, musí držitel takového exempláře prokázat jeho původ a mít k jeho držení výjimku od krajského úřadu.

„Nejčistší způsob prokázání původu zvířete by bylo zavolat na místo nálezu policii, která by to zdokumentovala. Pak není problém požádat kraj o výjimku na přechovávání zvlášť chráněného živočicha,“ vysvětlil Novák. Ochránci zvířat mrtvého rysa přesně identifikovali podle snímků z fotopastí, které porovnali se zvířetem nalezeným v mrazáku.

„Je tam shoda. Jedná se o jeden a půl roku starého jedince, který žil a pohyboval se na Šumavě. Loni v létě zmizel,“ řekla Právu Tereza Mináriková ze společnosti Alka Wildlife, která se zabývá výzkumem a ochranou volně žijících živočichů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám