Hlavní obsah

Rysa ze Šumavy našli u šéfa myslivců v mrazáku

Šumava

Celníci vyšetřují myslivce z Klatovska pro podezření, že na Šumavě upytlačil zvlášť chráněného rysa. Mrtvé zvíře našli u něj doma v mrazáku. Jak šelma přišla o život, by měli objasnit veterináři po pitvě.

Foto: AOPK ČR

Ilustrační foto

Článek

„Mohu potvrdit, že se zabýváme případem podezření z trestného činu neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy. V této souvislosti jsme provedli domovní prohlídku u konkrétní osoby a našli v mrazicím boxu mrtvého rysa,“ řekla Právu Martina Kaňková z Generálního ředitelství cel v Praze. Potvrdila také informaci Práva, že se jedná o člena mysliveckého sdružení. Blíže se ale k případu nechtěla vyjadřovat.

„Vyšetřování není skončeno a zveřejnění podrobností by mohlo narušit jeho další průběh,“ vysvětila Kaňková, proč celní správa nechce zatím příliš rozkrývat karty.

To, že se jedná o zvíře ze Šumavy, potvrdila Právu Tereza Mináriková ze společnosti Alka Wildlife, která se zabývá výzkumem a ochranou volně žijících živočichů. „Známe jeho původ i to, kde žilo a pohybovalo se. Jde o rok a půl starého jedince,“ uvedla. Ochránci přírody rysa poznali podle skvrn na srsti.

Zimbabwe chce přilákat turisty na odstřel kriticky ohrožených slonů

Cestování

„Fotky mrtvého zvířete jsme porovnali se snímky z fotopasti. Je tam shoda,“ dodala Mináriková. K odlovení rysa mělo dojít loni v létě v honitbě, kde vykonává právo myslivosti spolek, v jehož čele stojí právě vyšetřovaný muž. K mrtvému zvířeti neměl žádné doklady, kterými by legalizoval jeho původ, a nepředložil ani výjimku pro jeho držení.

Navíc rysa zachytily na dvou místech poblíž honitby fotopasti správy šumavského národního parku, naposledy to bylo právě v létě loňského roku. Od té doby se už zvíře nikde neukázalo.

Právo dotyčného myslivce požádalo o vysvětlení. „Nic říkat nebudu. Počkejte si na to, až se to vyšetří,“ řekl a zavěsil telefon. Celníkům prý tvrdil, že rysa našel mrtvého.

Nález je nutné hlásit

Jindřich Novák z České inspekce životního prostředí upozornil na to, že pokud se najde mrtvé zvíře v honitbě, je sice majetkem místního mysliveckého sdružení, ale v případě, že jde o zvlášť chráněný druh, musí držitel takového exempláře prokázat jeho původ a mít k jeho držení výjimku od krajského úřadu.

„Nejčistší způsob prokázání původu zvířete by bylo zavolat na místo nálezu policii, která by to zdokumentovala. Pak není problém požádat kraj o výjimku na přechovávání zvlášť chráněného živočicha,“ vysvětlil Novák.

Krkonošští pytláci decimují vzácné ptáky

Domácí

Rys se na Šumavu vrátil v 90. letech minulého století a v současné době jich tam žije několik desítek. Ochránci parku za tu dobu objevili jednoho mrtvého rysa, který byl prokazatelně zastřelen. „V jednom případě pak zvíře před smrtí zachránil GPS obojek, do kterého se střelec trefil,“ uvedl mluvčí Správy Národního parku Šumava Jan Dvořák.

Že k nelegálnímu odlovu rysa dochází, ukazují podle Dvořáka údaje z fotomonitoringu. „Stává se, že se nám prostě ztratí a už se neobjeví, aniž bychom měli informaci například o jeho sražení autem nebo jiné nehodě,“ uzavřel Dvořák.

Reklama

Výběr článků

Načítám