Hlavní obsah

Rozpad rodiny řešil výhrůžkami i žhářstvím. Půjde na 8 měsíců za mříže

Domažlice

Po osmi letech soužití se Michalu J. z malé obce na Domažlicku rozpadl vztah s družkou. Dvaatřicetiletý muž následně neunesl, že se nemůže častěji vídat s jejich společnými dvěma dětmi. Rozpad rodiny řešil výhrůžkami jak samotné expartnerce, tak jejím rodičům. Vše vygradovalo loni v říjnu, kdy jim zapálil stodolu a pak se pokusil o sebevraždu. Za vydírání, nebezpečné vyhrožování a poškozování cizí věci jej ve středu poslal Okresní soud v Domažlicích na osm měsíců do vězení.

Obžalovaný Michal J.Video: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

Obžalovaný muž se ke všemu přiznal. „Mrzí mě to. Strašně se mi stýskalo po dětech. Chyběly mi. Expřítelkyně mi bránila, abych se s nimi stýkal. Považoval jsem to z její strany za naschvály. Hodně mi to ubližovalo. Začal jsem z toho mít deprese, byl jsem plný nenávisti a přestal se ovládat,“ hájil se muž.

Za expartnerkou s mačetou a pouty

Státní zástupkyně upozornila na to, že ve svém chování pokračoval, přestože byl policií opakovaně při protiprávním jednání zadržen. Hlídka ho například chytla na cestě k expartnerce, kdy byl vyzbrojený nožem, mačetou a pouty. „Nebyl jsem schopen najít žádná pozitiva. Pro mě to byla v podstatě bezvýchodná situace. Nedokázal jsem realisticky přemýšlet. Popisovali mě jako šíleného devianta, který se chová jako idiot. Byl jsem rozhodnutý ukončit život, což mně nevyšlo,“ vysvětloval obžalovaný své pocity.

Foto: Právo

Obžalovaný muž u soudu

Soudce Jan Švígler označil obžalovaného za zoufalého člověka, který dělá zoufalé činy. „Obžalovaný neustál tlak po rozpadu rodiny. Je si vědomý toho, že něco špatného provedl a že za to musí přijít trest,“ uvedl soudce při odůvodnění zatím nepravomocného rozsudku.

Podle něj obžalovanému výrazně polehčuje přiznání viny a také to, že činy spáchal pod vlivem tíživých rodinných poměrů, kdy došlo k rozpadu dlouhodobého svazku se dvěma malými dětmi. „Chápu, že rodina mohla mít strach. Ale obžalovaný nikomu fyzicky neublížil. Zničil stodolu a pak vztáhl ruce na sebe. Je to pracovitý člověk, který je schopen se napravit,“ zdůvodnil soudce, proč se neztotožnil se státní zástupkyní, která navrhovala dvakrát vyšší trest.

O tom, že bude soud ukládat nepodmíněný trest, nebylo podle Švíglera pochyb. „Jde zejména o to, že ani po opětovném zadržení policií nenašel v sobě sebereflexi, ba naopak jeho jednání ještě více gradovalo,“ uzavřel soudce.

Manželčin milenec mě donutil auto zapálit, vysvětluje vraždu obžalovaný

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám