Hlavní obsah

Roman Čabrada dostal za útěk z vězení 2,5 roku

Právo, Novinky, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Roman Čabrada bude ve vězení o 2,5 roku déle. Původní 24letý trest za vraždu a další delikty mu v pátek plzeňský okresní soud zvýšil za jeho útěk z věnice v Plzni na Borech. Vloni 8. listopadu se mu podařilo spolu s Rostislavem Roztočilem uprchnout v zapečetěné paletě. Čabrada si nyní původní trest odpykává ve Valdicích.

Článek

"K útěku mě motivoval vysoký trest a taky nepříznivé podmínky ve vězení. Po nástupu nového ředitele docházelo k šikaně vězňů, zakazoval nám přístup k základním potravinám v kantýně, hrál si na mocipána," řekl před vynesením rozsudku ke svému útěku Čabrada. Řekl, že se odvolá.

"Trest by měl být generální prevencí. Musí být jasné, že stát útěky vězňů nebude tolerovat," řekl při vyhlášení soudce Vladimír Žák. Čabradovi hrozilo až pět let, trest nakonec dostal poloviční.

"Zohlednil jsem jeho doznání a také to, že při útěku nevznikly žádné materiální škody ani žádná újma na zdraví jiných osob," vysvětlil soudce. Čabradovi naopak přitížilo, že útěk dlouhodobě plánoval a navíc projevil rafinovanost, což zvyšuje společenskou nebezpečnost.

"I když je to k ničemu, tak se stejně odvolán," okomentoval Čabrada rozhodnutí soudu. 

"Na útěku se podílela systémová chyba výkonu dozorčí služby na vězeňském pracovišti knihárna v kombinaci s individuálním pochybením dozorce," řekl státní zástupce Pavel Tolar.

"Útěk byl naplánován tak, aby došlo k minimálním škodám a především aby nedošlo k újmě na zdraví dalších osob," uvedl Čabradův obhájce Vlastimil Jaroš 

Podle Čabrady je Roztočil sedmilhář

Čabrada z věznice utekl spolu s Rostislavem Roztočilem, po útěku se rozdělili. Roztočil se později sám přihlásil policii v Německu.

"Roztočil mi sliboval, ze mi sežene pas a peníze, abych se mohl někde v klidu schovat. Když jsme ale dojeli do Vídně, sliby nesplnil," doplnil Čabrada.

Roztočil prý volal své sestře do Německa, aby mu poslala nějaké peníze. Ta mu ale odpověděla, že mu nic nedá a že by se měl nahlásit na policii. Poté se oba vězni pohádali a Čabrada odjel do Itálie, kde byl několik dní u svého známého, kterého, jak uvedl, znal z německého vězení.

"Pak jsem odjel do Španělska. Potřeboval jsem pas, tak jsem zavolal kámošovi do Čech, aby mi ho zařídil. Tím jsem prakticky zavedl policii na moji stopu," dodal Čabrada.

Čabradu zatkla 14. prosince 2005 francouzská policie v Nice a v červnu letošního roku byl eskortován zpět do České republiky. Čabrada je nyní ve věznici ve Valdicích, kde si odpykává zbytek svého původního trestu.

Chronologie útěku z 8. listopadu 2005

  • 10:30 - sčítání vězňů ve výrobně, oba vězni byli na místě
  • 10:35 - podle vězeňské služby pravděpodobná doba útěku
  • 10:50 - areál věznice opustilo poslední auto s nákladem palet, v jednom z nich zřejmě vězni uprchli
  • 13:20 - dozorce zjistil, že Roztočil a Čabrada nejsou v pracovní skupině, druhé sčítání zmizení potvrdilo
  • 14:12 - obvodní oddělení plzeňské policie dostalo zprávu o útěku vězňů, krátce poté vyjely první policejní hlídky do terénu
  • 15:15 - policisté v terénu dostali podrobné popisy uprchlých
  • 15:24 - do pátrání se zapojil vrtulník

ČTK

Čabrada a Roztočil uprchli z věznice tak, že se na pracovišti knihárny schovali do zapečetěné palety a nechali se vyvézt dodávkou ven z areálu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám