Hlavní obsah

Za útěk Čabrady a Roztočila padl u soudu první trest

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Za útěk vrahů Romana Čabrady a Rostislava Roztočila, kteří v loni v listopadu uprchli z borské věznice v Plzni, když se schovali do zapečetěné palety a nechali se vyvézt dodávkou ven z areálu, padl u soud první trest. Pykat bude třicetiletý bývalý příslušník Vězeňské služby za lajdácký přístup ke strážní službě, čehož oba vězni dokonale využili.

Článek

"Rozhodl jsem trestním příkazem, že bývalý dozorce je vinen z porušovaní povinností strážní služby. Za to jsem ho odsoudil k peněžitému trestu 20 tisíc korun a tříletému zákazu výkonu povolání  u vězeňské služby, armády a policie. V případě nezaplacení  jsem stanovil náhradní trest odnětí svobody ve výši šesti měsíců," řekl v pondělí Právu místopředseda plzeňského okresního David Protiva. Jeho rozhodnutí ale není pravomocné. Odsouzený dozorce může proti trestnímu příkazu podat do osmi dnů od doručení  odpor jako formu opravného prostředku. "Pak bych musel nařídit hlavní líčení," vysvětlil Protiva .

Dozorce se provinil tím, že v den útěku neprovedl sčítání vězňů, tak jak mu ukládají předpisy. "Neprováděl ho po půl hodinách, jak měl. V době, když už byli oba odsouzení mimo věznici, nahlásil veliteli, že je všechno v pořádku," upřesnil Protiva.

Z trestního spisu vyplývá, že vězni měli více jak hodinu náskok, než dozorci vůbec zjistili, že chybí. Další nejméně hodinu pak trvalo, než se rozjelo pátrání mimo věznici. V té době Čabrada s Roztočilem směřovali do Českých Budějovic. Odtud pokračovali autobusem do Vídně, kde se rozešli.  Roztočil se za dva týdny  sám přihlásil v Německu na tamní policii s tím, že žádá obnovu soudního procesu v ČR. Čabradu zatkla 14. prosince francouzská policie v Nice a  v červnu letošního roku byl eskortován zpět do ČR.

Byla to nedbalost

Podle Protivy nejsou ve spise důkazy o tom, že by odsouzený dozorce pomáhal vězňům k útěku úmyslně. "Z jeho strany šlo o nedbalost," dodal.  Jenže hlavní aktéři Roztočil s Čabradou k okolnostem svého útěku nevypovídali.  Čabrada, který si odpykává osmnáct a půl roku za vraždu německého starosty,  policistům sdělil, že je ochoten o tom mluvit až před soudem. Roztočil, jenž je stále v Německu a kterého soud poslal na 24 let do vězení za vraždu egyptského studenta, nebyl na žádost české zatím oficiálně vyslechnut.

Reklama

Související témata:

Související články

Uprchlý vrah Roztočil dopaden v Německu

V německém Stuttgartu byl v sobotu dopaden vrah Rostislav Roztočil, který uprchl z borské věznice. Informaci potvrdila mluvčí Útvaru pro odhalování...

Němci zřejmě Roztočila nevydají

Německé nejvyšší státní zastupitelství pravděpodobně nevydá uprchlého vězně Rostislava Roztočila zpátky do České republiky. O vydání je ochotno uvažovat pouze...

Výběr článků

Načítám