Hlavní obsah

Rodinné přepadení na Vyškovsku: Soud potvrdil manželům 9 a 6 let, sourozencům podmínky

– Olomouc
Právo, Petr Marek

Vrchní soud v Olomouci v úterý vynesl pravomocné tresty pro lupiče, kteří před pěti lety přepadli na Vyškovsku poštovní vůz s penězi. Radek Waschta starší (52) stráví ve vězení se zvýšenou ostrahou devět let, jeho o dva roky mladší manželka Ladislava pak šest let ve věznici s ostrahou. Jejich dcera Denisa (27) a syn Radek (33) vyvázli s podmínkami.

Foto: Petr Marek, Právo

Radek a Ladislava Washtovi odsouzení za loupež

Článek

Vrchní soud tak potvrdil verdikt Krajského soudu v Brně z loňského 19. listopadu, proti kterému se obžalovaní odvolali. „Odvolání všech obžalovaných jsme zamítli jako nedůvodné. Tresty jsou zákonné,“ uvedl soudce Petr Andrés.

K loupežnému přepadení došlo v listopadu 2014 a rodina tím chtěla řešit nedostatek peněz. Maskovaní lupiči počkali na vozidlo v lesním úseku komunikace I/54 mezi obcemi Nížkovice a Silničná. Z auta sebrali téměř půl milionu korun, na místě po nich zůstal jen fialový bicykl.

Lupiči si podle obžaloby přepadení dopředu naplánovali a v osudný den na silnici umístili překážky tak, aby řidič poštovního vozu musel zastavit. Přichystali zátarasy a zastavili provoz v rozmezí několika kilometrů. Když poštovní vůz musel zastavit, s kuklou na hlavě a střelnou zbraní v ruce pohrozil Waschta starší řidiči auta. Donutil ho vystoupit, spoutal ho a sám sedl za volant. Odjel kus po lesní cestě, kde zlomil zámek. Zaměstnanec pošty na jeho pokyn vytáhl peníze.

Foto: Petr Marek, Právo

Radek Waschta mladší a Denisa Waschtová u olomouckého vrchního soudu

Takhle obžalovaní odcizili 475 tisíc korun. Bankovky byly znehodnocené, ale Waschta starší je dokázal v asijské tržnici rozměnit. Celý plán, jak vyplynulo u soudu, se zrodil právě v jeho hlavě. Stanovil harmonogram, vybral aktérům role, opatřil falešné poznávací značky, zábrany, vysílačky, zbraň a semafory. Rodina pak jezdila na vybrané místo pečlivě nacvičovat přesný postup.

Při přepadení pomáhala Waschtovi st. jeho manželka, syn a dcera. Ta upozornila mobilem členy rodiny, že auto už jede. Matka se synem pomocí semaforů zastavili na silnici provoz, zatímco Waschta st. bral z auta peníze.

Děti se u soudů hájily tím, že je otec postavil před hotovou věc a tlačil na ně. Nutil je prý přepadení zorganizovat. Tvrdili však, že nikdo z nich nepočítal s tím, že loupež provedou. Když peníze z přepadení rodině došly, začalo se údajně mluvit o další akci. To už ale děti nevydržely a oznámily vše na policii.

Útočník na Kvitovou nepochodil u Nejvyššího soudu s dovoláním za tip na přepadení

Krimi

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám