Hlavní obsah

Rodiče šli v Českých Budějovicích flámovat, opuštěné miminko zemřelo. U soudu dostali podmínku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S kamarády slavili Silvestra, doma ale nechali nemocné měsíční miminko. Když ho na Nový rok zkontrolovali, bylo mrtvé. „Jako matka jsem selhala, štve mě to. Smrt dcery je pro nás doživotním trestem,“ tvrdili slabým hlasem, téměř bez emocí a s kamennou tváří mladí rodiče ve středu u českobudějovického okresního soudu, který jim uložil tříletý trest s podmíněným odkladem na čtyři roky.

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Článek

Za zločin opuštění dítěte přitom oběma rodičům hrozilo až deset let vězení. Senát přihlédl k tomu, že oba jsou mladí, společně vychovávají ještě nezletilého syna a je možnost jejich napravení. Navíc odsouzená žena je těhotná, podle informací Práva ve třetím měsíci.

„Oba rodiče pochází z velmi složitého sociálního prostředí. Klatovský orgán sociálně-právní ochrany dětí vypracoval zprávu, jejíž obsah byl pozitivní a byl jedním z důkazů pro to, aby soud mohl ukládat ještě výchovný trest,“ řekl obhájce rodičů Rostislav Netrval.

Tragická událost se odehrála během předloňské silvestrovské noci v jednom z rodinných domů v Českých Budějovicích. Dvaatřicetiletý muž a jeho o deset let mladší partnerka tehdy nejprve slavili v domě u kamaráda.

Rodiče v Českých Budějovicích šli na flám. Opuštěné miminko se udusilo

Krimi

Po půlnoci odjeli s partou na diskotéku, přičemž obě své ratolesti nechali spát samotné na gauči. Svědci popsali, že během večera měly děti dávivé záchvaty kašle a nos samou nudli. Spát je matka uložila kolem 21. hodiny.

„Malou nechala v zavinovačce, kluk ležel vedle ní na rozkládacím gauči,“ uvedla jedna z účastnic oslavy.

Obvinění rodiče policistům tvrdili, že když přijeli z města, obě děti zkontrolovali. Prý byly v pořádku.

„Vzbudili jsme se pak kolem desáté. Nejprve jsem šla připravit mléko, a když jsem dceru vzala do náručí, byla už bezvládná. Volali jsme pomoc, přítel se ji mezitím snažil oživit masáží srdce,“ vypověděla žena do policejního protokolu.

Lékař ze záchranné služby určil čas smrti přibližně mezi osmou a devátou hodinou ráno. Z výsledků pitvy pak vyplynulo, že dýchací cesty zasažené infekcí se postupně ucpávaly hlenem, což vedlo k omezení přívodu kyslíku do plic a postupnému zadušení.

Vinu přiznali

„U takto malého kojence může mít každé virové onemocnění závažný průběh,“ uvedl znalec.

Upozornil, že dvojice měla jasné signály o závažných zdravotních potížích miminka v podobě dávivého kašle.

„Buď jim unikaly, nebo je ignorovali. Kdyby na svoji dceru dohlíželi a neupřednostňovali své vlastní zájmy, ke smrti dítěte nemuselo dojít,“ napsal znalec do posudku

Oba rodiče u soudu vinu přiznali, ale tragédii již nechtěli komentovat. Na dotazy senátu odpovídali velmi stroze. Oba partneři mají podle znalce sníženou míru rodičovské odpovědnosti.

I přesto mají stále v péči syna, který chodí do školky. Již před časem jim okresní klatovský soud nařídil nad výchovou chlapce dohled.

„Syn má všechno, co potřebuje. Oblečení i jídlo a školku také platím. Chodí k nám sociálka tak jednou za tři měsíce a kontroluje, jestli netrpí hlady,“ řekla matka s tím, že v současné době nepracuje a bere podporu v nezaměstnanosti kolem šesti tisíc.

Od července prý ale nastoupí do práce jako pokojská. Její partner a otec dětí je zaměstnaný, vydělá si kolem dvaceti šesti tisíc a dluží kolem sto osmdesáti tisíc korun. Byl soudně trestán za řízení v opilosti.

Státní zástupkyně i obhájce se vzdali práva na odvolání, lhůtu si ponechal pouze zmocněnec nezletilého syna, který pro něj požaduje jako náhradu škody za smrt sestry půl milionu korun.

Na Silvestra našli v Brně zavražděnou ženu. Podezřelý byl zadržen na záchytce

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám