Hlavní obsah

Rittig byl u výslechu v kauze Nagyová čtyři hodiny, z ničeho ho neobvinili

– Praha • Aktualizováno

Policie ve středu vyslýchala podnikatele a lobbistu Iva Rittiga. Vypovídal v kauze bývalé šéfky kabinetu Petra Nečase Jany Nagyové. Rittig nebyl z ničeho obviněn, u výslechu byl čtyři hodiny.

Výslech Ivo RittigaVideo: Novinky

 
Článek

Podle obhájce Nagyové Eduarda Bruny neřekl Rittig na adresu jeho klientky nic negativního. Policie se zajímala o Rittigovy schůzky s Nagyovou ve vztahu k možnému zneužití zpravodajských služeb.

Rittig od výslechu odešel v půl druhé. ”Podal svou svědeckou výpověď, to je vše, co v tuto chvíli můžeme říci,„ řekl jeho právní zástupce Vlastimil Rampula, někdejší pražský vrchní státní zástupce.

Celá záležitost by se podle Bruny mohla dostat do konce příštího měsíce před soud.

Vyjadřoval se i k trafikám

„Výslech proběhl standardním způsobem, svědek se vyjádřil k položeným otázkám,“ odbýval po Rittigově výslechu otázky novinářů státní zástupce Pavel Komár.

Foto: Milan Malíček, Právo

Podnikatel a lobbista Ivo Rittig

K obsahu se odmítl podrobněji vyjádřit. „Vztahovalo se to k trestnímu stíhání paní Nagyové a pana Bočka (exnáměstka ministra zemědělství, pozn. red.), takže i k trafikám poslanců,“ uvedl pouze Komár.

Podle něj nešlo v Rittigově případě o poslední návštěvu na policii. „Předpokládám, že si ho budeme ještě zvát,“ dodal.

Příchod Ivo Rittiga k výslechuVideo: Novinky

Mluvilo se i o sporech v ODS

Nagyové obhájce Bruna potvrdil, že se policie ptala na schůzky jeho klientky s Rittigem, na nichž se mělo mluvit o vnitřních sporech uvnitř ODS. „Ty otázky padaly, ale nic záporného ve vztahu k mé klientce jsem se nedozvěděl. Byly to spíš společenské záležitosti,“ uvedl Bruna.

Nevyloučil však, že by se na schůzkách neřešily stranické problémy. „Možná že ano, ale co se týče kauzy, nebo příběhu, co se stíhá, nic takového se tam neobjevilo,“ podotkl Bruna.

Foto: Milan Malíček, Právo

Podnikatel a lobbista Ivo Rittig

Na dotaz Práva, zda řeč byla o loni aktuálních problémech kolem rebelujících poslanců Petra Tluchoře, Ivana Fuksy a Marka Šnajdra, obhájce Nagyové přisvědčil. „Oni se ho (Rittiga) nepochybně ptali i na rebelující poslance. On to ale vše staví do roviny přátelských osobních vztahů, nikoli, že by se pletl do politiky,“ dodal Bruna.

Policie podnikatele podezírá z korupce při veřejných zakázkách a praní špinavých peněz. Obviněn ale nebyl.

Podnikatel, který žije v Monaku, pobývá několik dní v Praze. Jeho jméno figuruje v případu trestního stíhání Jany Nagyové a tří poslanců ODS a také sledování manželky Petra Nečase Vojenským zpravodajstvím, které měla objednat Nagyová.

Reklama

Výběr článků

Načítám