Hlavní obsah

Řidička v SUV usmrtila malé dítě na odrážedle. Dostala podmínku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krajský soud v Brně ve středu uložil roční trest s osmnáctiměsíční podmínkou a zákaz řízení na tři roky řidičce, která před dvěma lety v Brně svým SUV usmrtila dítě na odrážedle. Případ se znovu vrátil k brněnskému krajskému soudu poté, co Nejvyšší soud vyhověl dovolání řidičky a nařídil nové projednání.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Řidička u soudu

Článek

O posunu v případu informoval server iDnes.cz.

Nehoda se stala na začátku května 2020 v jedné z brněnských čtvrtí. Řidička odbočovala do ulice, kde si hrály děti. Server uvedl, že devatenáctiměsíční holčička ve chvíli, kdy její matka otevírala garáž a nehlídala ji, vzala odrážedlo od kamarádů a vjela na něm do silnice. U retardéru na začátku ulice se střetla s projíždějícím vozem. Řidička dítě přes vysokou přední část vozu nezahlédla, na místě zemřelo.

Řidička luxusního SUV zabila holčičku na odrážedle, od soudu chtěla odejít bez trestu

Krimi

Soudce Josef Teplý podle serveru uvedl, že trest je přiměřený. „Svou pohodlností způsobila fatální a nevratné následky. Zájmy svého dítěte upřednostnila před zájmy ostatních dětí,“ uvedl Teplý.

Řidička totiž vjela do ulice, kde platil zákaz vjezdu všech motorových vozidel s dodatkovou tabulkou „mimo dopravní obsluhy“. Sama měla v autě své dítě v autosedačce, takže si chtěla zkrátit cestu, aby je nemusela spolu s dalšími věcmi přenášet několik stovek metrů, uvedl server.

Odvolací krajský soud se věcí zabýval opakovaně, původně podle serveru uložil dvouletý trest s podmíněným odkladem na dva a půl roku a čtyřletý zákaz řízení. Nejvyšší soud ve svém rozhodnutí v březnu podle serveru ale konstatoval, že značka zákazu vjezdu motorových vozidel neměla primárně sloužit k ochraně zdraví chodců v ulici, ale spíš ke zmírnění dopravy. Řidička podle něj neměla nárok využít výjimky, zároveň ale nešlo dovozovat, že porušením zákazu způsobila smrt dítěte.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám