Hlavní obsah

Řidička luxusního SUV zabila holčičku na odrážedle, od soudu chtěla odejít bez trestu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Bez trestu chtěla odejít od soudu Natalia Košťálová, která loni v květnu přejela svým luxusním SUV teprve devatenáctiměsíční holčičku sedící na odrážedle. Odvolací senát brněnského krajského soudu ale ve středu rezolutně odmítl nechat zcela zbytečnou smrt malého dítěte bez potrestání a ženě naopak trest zpřísnil.

Řidička, která zabila holčičku, chtěla od soudu odejít bez trestuVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

K tragédii došlo shodou nešťastných náhod v klidné brněnské ulici, kam kromě místních nikdo nejezdí. Osudný den tam ale mířila na návštěvu Košťálová sedící za volantem obrovského Mercedesu GLS.

Ve chvíli, kdy žena začala odbočovat do ulice, kde podle dopravního značení neměla co dělat, si před domy hrálo několik dětí pod dohledem svých matek.

Jenže jedna z nich se na pár vteřin otočila, aby otevřela garáž. Její dcera toho využila, nasedla na sousedovic odrážedlo a rozjela se po ulici.

Auto srazilo v Brně dítě, to na místě zemřelo

Krimi

Matka se za dívenkou vzdálenou dvě desítky metrů rozběhla a křičela, aby zastavila. Děvčátko najelo na retardér, zastavilo a otočilo se na svoji matku.

Jenže stálo v cestě mercedesu, jehož řidička dítě vůbec neviděla, podle znalce ze své pozice za volantem neviděla těžko uvěřitelných devět metrů před své auto. Řidička najela na retardér a holčičku přejela.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Řidička, která zabila holčičku, chtěla od soudu odejít bez trestu.

U brněnského městského soudu žena dostala za usmrcení z nedbalosti roční trest s odkladem na 18 měsíců a stejně dlouhý zákaz řízení. Proti tomu se odvolala jak Košťálová, tak i státní zástupkyně.

„Navrhuji zprostit klientku obžaloby. Její vůz měl detekční systémy proti překážce, sama jela pomalu, a když uviděla skupinu gestikulujících osob, hned zastavila,“ tvrdil řidiččin advokát.

Takový přístup ale neměl u odvolacího senátu v čele s Josefem Teplým šanci.

Řidič na Plzeňsku narazil v protisměru do kamionu, na místě zemřel

Krimi

„Obžalovaná projela zákazovou značku. Pokud by ji dodržela, k nehodě by nedošlo. Zcela vědomě upřednostnila svoji pohodlnost, aby nemusela nést nějakých 200 až 300 metrů svoji dceru, a způsobila fatální následek,“ prohlásil Teplý.

Právě kvůli projetí zákazové značky soudci přistoupili ke zpřísnění trestu na dvouleté vězení s podmíněným odkladem na 2,5 roku a zákazem řízení na čtyři roky. Pozůstalým navíc přiřkli na náhradě škody přibližně 1,5 milionu korun.

„Pokud obžalovaná tvrdila, že má v autě systémy varující před překážkou, je třeba říci, že na to nelze spoléhat. Za sledování situace v provozu je odpovědný řidič,” uvedl soudce.

Motorkář se na Náchodsku srazil s autem, na místě zemřel

Krimi

„Ten, a nikdo jiný, je povinen přizpůsobit jízdu technickým vlastnostem vozidla, zejména pokud má omezený výhled kvůli robustní karosérii,” podotkl Teplý.

„Došlo ke zcela zbytečné smrti malého dítěte a jakékoli rozhodnutí soudu nevyváží útrapy matky, ale i řidičky, tedy to předpokládáme,“ dodal Teplý.

Státní zástupkyně požadovala trest i pro matku přejeté dívenky, odvolací senát ale potvrdil rozhodnutí prvoinstančního soudu, který matku obžaloby zprostil.

Reklama

Výběr článků

Načítám