Hlavní obsah

Řidiči v Česku bojují s prvním sněhem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řidiči po celém Česku musejí od pátečních večerních hodin počítat se sněhovou nadílkou, kluzkými silnicemi a místy s náledím. Během soboty má navíc mrznout, takže je namístě zvýšená opatrnost.

Sníh v Českých BudějovicíchVideo: Pavel Orholz, Právo

 
Článek

Silničáři na jihu Čech mají v terénu veškerou techniku a všechny vozovky jsou s opatrností sjízdné. Místy za noc napadlo až sedm centimetrů sněhu, policisté zaznamenali v noci na sobotu na sněhu a ledu pět nehod.

Nehoda na D6 u HostiviceVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

„V naprosté většině se jedná o drobné nehody na zledovatělých nebo zasněžených silnicích. Poslední jsme zaznamenali na silnici z Českých Budějovic na Trhové Sviny, kde do sebe ťuklo v zatáčce hned několik vozidel,“ sdělil Právu před osmou hodinou ráno mluvčí jihočeské policie Milan Bajcura.

Zdůraznil, že největší problémy mají samozřejmě řidiči, kteří včas nepřezuli pneumatiky. „Opakuje se to každý rok a moc to nechápu,“ podivoval se Bajcura.

Sníh v PrazeVideo: Forman, Aktu.cz

Silnice v nižších polohách v Pardubickém a Královéhradeckém kraji jsou v sobotu ráno po ošetření mokré a holé. Od středních poloh může být na komunikacích nižších tříd rozbředlý sníh, týká se to regionů Chrudimi, Hlinska a Poličky. V okolí Vysokého Mýta na úsecích, které se sypou pískem a štěrkem, leží místy ujetý sníh s posypem. Vyplývá to z informací krajských cestářů.

Všechny silnice jsou podle východočeských silničářů sjízdné s opatrností. V Železných horách na Chrudimsku v noci nasněžilo, na silnicích je čerstvý sníh. V regionu Lanškrouna se může na silnicích vyskytovat místy náledí. Na Orlickoústecku cestáři upozorňují, že mohou vozovky namrzat.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Řidiči museli být v sobotu nad ránem opatrní i na hlavních silnicích v Českých Budějovicích.

Policejní honička ve sněhové vánici u Říčan skončila střelbou

Krimi

V Plzeňském kraji napadl první sníh, teploty klesly v noci na sobotu tři až pět stupňů pod nulu. Silnice jsou sjízdné s opatrností, žádná není uzavřena, doprava nikde nestála, řekl ráno dispečer krajské správy a údržby silnic Jiří Slapnička. Sypače vyjely na všech 102 okruhů v kraji. Sněžit už bude jenom mírně, mrznout bude celý den. Větší nehody nejsou hlášeny.

„Sypače vyjely poprvé v regionu včera (v pátek) kolem 21:00, nejdřív na Tachovsku a na severu Plzeňska, domažličtí a rokycanští až před půlnocí. Postupně vyjely na všechny úseky a na některých místech dnes kolem druhé třetí ráno znovu,“ řekl dispečer.

V Karlovarském kraji padal od pátečního odpoledne první sníh, teploty klesly v noci na sobotu na tři až šest stupňů pod nulu. Silnice jsou ráno sjízdné s opatrností, žádná není uzavřena, doprava nikde nestála, řekl dispečer krajské správy a údržby silnic Josef Bulka. Sypače vyjely v celém kraji. Sněžit už bude jenom mírně, mrznout má celý den. Větší nehody nejsou hlášeny.

Silničáři v Ústeckém kraji a Libereckém kraji, kteří vyjeli poprvé v letošní zimní sezoně do terénu, odklidili z komunikací poprašek sněhu a posolili vozovky. Komunikace jsou většinou vymrzlé. K opatrnosti nabádají silničáři na horách, kde by mohlo znovu slabě sněžit.

Silnice ve středních Čechách jsou většinou mokré po chemickém ošetření. V pátek odpoledne a večer v regionu sněžilo, v noci na sobotu teploty klesly na tři až pět stupňů pod nulu. Silnice jsou sjízdné, teď už je situace poměrně klidná. Místy, především ve vyšších polohách, je slabá vrstva ujetého sněhu v úsecích, které se ošetřují inertním posypem.

Na silnicích na Vsetínsku se v sobotu ráno místy tvoří námraza, řidiči musí být opatrní. Silnice jsou místy vlhké, někde jsou sněhové přeháňky a je mlhavo. V ostatních částech Zlínského kraje jsou silnice většinou suché a sjízdné bez omezení, na Zlínsku jsou sjízdné se zvýšenou opatrností.

V severní části Olomouckého kraje jsou v sobotu ráno silnice většinou mokré po chemickém ošetření a sjízdné se zvýšenou opatrností. U Litovle na Olomoucku mohou silnice podle varování silničářů místy namrzat. V ostatních částech kraje jsou silnice většinou suché a vymrzlé, sjízdné bez omezení.

Některé silnice v Moravskoslezském kraji jsou po nočních sněhových přeháňkách sjízdné se zvýšenou opatrností. Řidiči by měli dávat pozor především ve vyšších polohách, zvláště pak na Bruntálsku.

Komplikace způsobil sníh také v Praze, zde uvázl kloubový autobus v motolském kopci a v Karlovarské ulici havarovalo osobní auto.

Sníh v Praze zkomplikoval dopravu

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám