Hlavní obsah

Řidič kamionu schválně vytlačil dodávku na svodidla dálnice. Soud mu teď výrazně snížil trest

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Letos v srpnu odešel řidič kamionu Martin Žížala od tachovského okresního soudu s dlouhou podmínkou a několikaletým zákazem řízení za úmyslné vytlačení dodávky na svodidla během jízdy na dálnici D5. Po projednaném odvolání mu ve čtvrtek Krajský soud v Plzni výrazně snížil trest s přihlédnutím na již dlouhou dobu, která od nehody uplynula. Žížala má přitom v kartě řidiče deset záznamů, z toho tři přestupky spáchal po projednávaném skutku.

Martin Žížala u Krajského soudu v PlzniVideo: Patrik Biskup, Novinky

 
Článek

Incident se stal v únoru 2021 u sjezdu na Stříbro ve směru na Rozvadov. Žížala vjel s nákladní soupravou do jízdní dráhy vozidlu Fiat Ducato v úmyslu ho vytlačit mimo komunikaci. Jeho řidič byl nucen prudce brzdit a najet na svodidla, aby zabránil střetu. Přitom došlo k bočnímu kontaktu obou vozidel, při kterém přišel řidič dodávky o zpětné zrcátko a došlo i k poškození dalších částí fiatu o svodidla.

Soudy při rozhodování o vině vycházely především ze záznamu palubní kamery dodávky. Z něho je vidět, jak ji kamion doslova přimáčkne na krajní svodidla. Pak zatočí prudce doleva a pokračuje v jízdě. Samotné nehodě pak předcházela vyhrocená situace, kdy Žížala dodávku předjížděl.

„Zpět do pravého pruhu začal přejíždět v době, kdy si byl vědom toho, že ještě celou délkou nákladní soupravy nepředjel dodávkové vozidlo. Jeho řidič na to reagoval tím, že přejel do odbočovacího pruhu, aby zabránil střetu. Pak obviněného varovně problikl a následoval manévr, který je předmětem obžaloby,“ popsal státní zástupce.

Záznam z nehodyVideo: Patrik Biskup, Právo

Řidič kamionu natlačil na dálnici dodávku na svodidla. Podle soudu omylem

Krimi

Jednal vědomě a cíleně

„Způsob provedení silničního manévru považuji za velmi závažný. Obžalovaný jednal vědomě a cíleně. Nešlo o žádnou nahodilost,“ uvedla už dříve tachovská soudkyně Petra Psohlavcová.

To, že by se jednalo o úmyslné vytlačení, Žížala před soudem popřel. „Potřeboval jsem vyjet z dálnice. Proto jsem se při předjíždění dodávky snažil dostat co nejdřív zpátky do pravého pruhu. Když na mne její řidič zablikal dálkovými světly, odvodil jsem z toho, že o mně ví, ubere plyn a nechá mě vjet do odbočovacího pruhu. Tak jsem udělal ten manévr doprava. Nebyl v tom žádný agresivní úmysl,“ vypovídal Žížala. Z dálnice ovšem nakonec nevyjel. Prý si posléze uvědomil, že vlastně chce vyjet až na dalším sjezdu.

Tachovský soud Žížalovi kromě šestiměsíčního trestu vězení s podmíněným odkladem na rok a půl zakázal po dobu 4,5 roku usednout za volant. Navíc mu ještě uložil povinnost podrobit se probačnímu programu pro opakované hříšníky za volantem, neboť v kartě řidiče má celou řadu záznamů o dopravních přestupcích.

Kamion v Ústí vytlačil auto z mostu, řidičku z řeky zachránili policisté

Krimi

Odvolací soud: Trest je nepřiměřeně přísný

Krajský soud v Plzni ale nakonec obžalovanému snížil trest na polovinu a dobu zákazu řízení o 2,5 roku. Rozhodnutí o probačním programu nechal v platnosti. „O tom, že šlo o úmyslné jednání, nejsou žádné pochybnosti. Uložený trest je ale nepřiměřeně přísný i s ohledem na to, že se jednalo o spáchání jednoho trestného činu, nevznikla velká škoda a od nehody uplynuly téměř tři roky. Je třeba také v této souvislosti říci, že vzniklé průtahy nezavinil obžalovaný,“ uvedl předseda senátu Eduard Wipplinger.

Tachovský soud úplně poprvé rozhodl, že se nejedná o trestný čin a případ postoupil jako přestupek správnímu orgánu. Tehdejší soudce Miloslav Vajgant dospěl k závěru, že nešlo o úmyslné vytlačení, ale o nehodu způsobenou nedbalostní chybou řidiče kamionu.

Kamion na Břeclavsku málem vytlačil auto ze silnice. Řidič si nebezpečný manévr natočil

Krimi

Státní zástupkyně následně uspěla s odvoláním u plzeňského krajského soudu, který Vajgandovo rozhodnutí zrušil a nařídil případ znovu projednat s tím, že už podle videozáznamu z kamery dodávky je jasné, že o náhodě nemůže být řeč. V mezidobí ale soudce Vajgant rezignoval na funkci a věc dostala soudkyně Psohlavcová a Žížalu odsoudila za přečin poškození cizí věci.

Státní zástupkyně požadovala uznat obžalovaného vinným ještě přečinem pokusu ublížení na zdraví. „Nelze odhlédnout od toho, že ačkoliv došlo pouze k bočnímu kontaktu dvou souběžně jedoucích vozidel, byla reálná možnost zranění poškozeného. Obžalovaný při vytlačování vozidla vytvářel velmi nebezpečnou situaci v silničním provozu, kdy rozsah hrozícího škodlivého následku závisel na řidičských schopnostech poškozeného, jeho momentální pozornosti a včasné reakci,“ argumentovala žalobkyně Pavlína Kropáčková.

V kartě řidiče deset záznamů

Soud ale její odvolání zamítl s odkazem na výpověď znalce, podle kterého při hlavním líčení jako možný následek tohoto bočního střetu připustil maximálně podvrtnutí krční páteře, což není závažná újma na zdraví.

Podle výčtu dopravních prohřešků Žížala rozhodně není žádným silničním andělem. V policejních záznamech má několik incidentů od nebezpečných manévrů na silnici přes potyčky s řidiči. V kartě řidiče má celkem deset záznamů o přestupcích, z toho tři už po nyní projednávaném incidentu.

Řidič kamionu na Českobudějovicku vytlačil kolegu mimo silnici a málem smetl hlídku

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám