Hlavní obsah

Retardovanou dívku nutila k prostituci v zahraničí

Právo, René Chvalina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Po více než měsíci pokračovalo v úterý u Královéhradeckého krajského soudu jednání v případu obchodování s lidmi s osmadvacetiletou Emou Balázsovou. Žena byla vedena jako spoluobviněná Pavola Krágy a Martiny Korejtkové, byla však stíhána jako uprchlá.

Foto: René Chvalina, Právo

Emu Balaszovou přivedli k soudu přímo z vazební věznice

Článek

Krága s Korejtkovou si loni vyslechli osmiletý trest. Balázsová dostala v nepřítomnosti od soudu o tři roky méně. Ukrývala se však se svým druhem a dítětem na Slovensku. Teď jí ale hrozí až dvanáctiletý trest.

Trojice kuplířů měla zneužívat retardovanou dívku, kterou kvůli neschopnosti splácet dluhy odvezli do zahraničí za „prací“. Místo práce jí však nabízeli k prostituci. Dívka s rozumovou schopností žákyně prvního stupně základní školy jim nebyla schopna odporovat.

Balászová a její kumpáni měli podle spisu v roce 2008 nutit poškozenou pod pohrůžkami k poskytování sexuálních služeb za peníze. Využili k tomu tíživé osobní situace poškozené, která bydlela u Krágy a Korejtkové v bytě na Chrudimsku a byla na nich existenčně závislá.

Dívka měla připravovat bagety

Mladá žena neměla kde bydlet, nemohla se ani vrátit domů k rodičům, protože začala chodit s Romem.

„Její rodiče nechtěli, aby chodila s černým cikánem. Bydlela u nás asi sedm měsíců, pak se od nás dobrovolně odstěhovala,“ uvedla v úterý u soudu svědkyně z rodiny Krágy.

Poškozená žena potřebovala peníze, aby mohla Krágovi a Korejtkové zaplatit dluh, který vůči nim měla za bydlení a jídlo. Právě Balászová ji pak měla nabídnout práci ve Vídni v bagetárně. Do Vídně pak dívka skutečně s Balaszovou odjela, ale na místě měla být nucena k prostituci.

Odjela jsem s jedním z nich a spali jsme spolu.
Poškozená

Poškozená žena se nyní zdržuje se svým druhem na Slovensku, proto byla u soudu pouze čtena její výpověď z přípravného řízení. „Řekli mi, že je musím poslouchat. Ema mi řekla, že musím spát s muži. Měla jsem strach. Odjela jsem s jedním z nich a spali jsme spolu. Ema zinkasovala peníze a vše si nechala. Další den mi nařídili jít s jiným mužem. Nechtěla jsem s ním spát, hnusilo se mi to. Chtěla jsem jet domů,“ uvedla poškozená mladá žena.

„Když jsem to nesplnila, Ema i její sestra, která bydlela ve Vídni, mě zmlátily. Tahaly mě za vlasy, mlátily do břicha i kopaly. Nakonec mě zmlátil i jejich bratr za to, že jsem neudělala to, co chtěli,“ dodala poškozená.

Obžalovaná Balázsová byla k soudu přivedena z vazební cely, kam ji eskortovali policisté ze Slovenska.

Vymýšlí si, tvrdí obžalovaná

Balaszová u soudu svou vinu znovu odmítla. „Ta dívka věděla, že pracuji ve Vídni v jedné lepší restauraci a můj druh v hotelu. Zavolala jsem známému do rychlého občerstvení. Domluvila jsem s ním schůzku a vyjely jsme do Vídně. Tehdy mi však řekla, že tam má sraz s nějakým mužem, se kterým se seznámila na internetu,“ trvá na svém Balázsová s tím, že dívku jen doprovodila na místo setkání, kde nastoupila k muži do auta.

„Neuběhlo ani dvacet minut a ten chlap mi volal, že moje kamarádka mu na semaforech utekla z auta a ukradla mu peníze. Pak jsem ji týden neviděla. Když se ozvala, řekla jsem jí, že s ní už nic nechci řešit a zavolala jsem bratrovi. Ten si pro ni přijel a odvezl ji do Čech. Víc jsem o ní neslyšela. Obžalobu tak odmítám, dívka si vše vymyslela. K ničemu ji nikdo nenutil. Celou dobu jsem ji brala jako kamarádku, ale tohle přehnala,“ uvedla již dříve soudu Balázsová.

Soud bude pokračovat i ve středu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám