Hlavní obsah

Recidivista rozbil ženě hlavu nunčakem. Dohodnutý trest 18 let soud neschválil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za svou známou přišel pro dávku pervitinu. Když mu nechtěla dát drogu na dluh, rozbil jí hlavu kovovým nunčakem. Za vraždu si 50letý Bartoloměj Horváth z Chodova na Sokolovsku vyjednal se státním zástupcem 18 let a pobyt ve věznici se zvýšenou ostrahou. Dohodu o vině ale ve středu Krajský soud v Plzni neschválil s tím, že navržený trest považuje za nepřiměřeně mírný.

Obžalovaný Bartoloměj Horváth u Krajského soudu v PlzniVideo: Patrik Biskup, Novinky

 
Článek

„Máme výhrady především k výši trestu, který plně nereflektoval povahu a závažnost trestné činnosti, kriminální minulost obžalovaného a závěry znaleckého posudku, které vylučují jeho nápravu,“ uvedl předseda senátu Jan Hostaš.

Jelikož Horváth trval na tom, že dohodnutý trest považuje za adekvátní a odmítl jeho zpřísnění v rámci dohody, soud bude v případu provádět dokazování a jednání odročil na jiný termín.

K napadení došlo loni v únoru v Novém Sedle na Sokolovsku. „Obžalovaný přišel za 43letou poškozenou do bytu a poté, co mu odmítla dát pervitin, vytáhl železné tyče a nejméně pětkrát ji udeřil do hlavy,“ uvedla mluvčí soudu Jana Rubášová.

Žena utrpěla devastující poranění hlavy. Mrtvou ji našel přítel, když se vrátil z práce domů.

Policie: Muž na nádraží v Hradci zavraždil 14letého chlapce kuchyňským nožem

Krimi

Dostal 14 let za pokus o vraždu

Podle zjištění Novinek už v minulosti Horváth za násilný čin pykal. V roce 2002 ho soud poslal na 14 let za mříže za pokus o vraždu důchodkyně, kterou znal a která finančně vypomáhala jeho tehdejší družce.

Osmdesátiletá seniorka si zachránila život tím, že předstírala smrt. Horváth ji napadl, aby získal peníze do hracích automatů.

Podle spisu se násilník do bytu důchodkyně chtěl vetřít pod záminkou, že si potřebuje zatelefonovat. Když ho žena odmítla vpustit dovnitř, rozrazil dveře, vrhl se na ni a začal ji škrtit.

Oběť si zachránila život díky tomu, že předstírala mrtvou. Proto ji Horváth také pustil a prohledal byt, kde našel necelých 8000 korun. Z místa pak odešel.

Napadená žena poté zavolala dceři. Ta ji našla s rozbitým obličejem a polámanými žebry. Zavolala proto policisty, kteří útočníka během chvíle našli u hracího automatu v nedalekém baru.

Horváth se před soudem snažil své jednání vůči poškozené bagatelizovat. Při vyměření trestu senát v čele s Milanem Štejrem přičetl obžalovanému k tíži, že napadl starou, bezbrannou a křehkou ženu.

Podle znalců je obžalovaný podprůměrně inteligentní a šance na nápravu je u něj téměř nulová.

Muže na Sokolovsku obvinili z vraždy, ženu umlátil kvůli drogám

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám