Hlavní obsah

Recidivista, který ničil, loupil a kradl po celé Ostravě, skončil ve vazbě

Ostrava

Škodu za téměř 400 tisíc korun způsobil během měsíce při loupežích a krádežích v Ostravě téměř dvacetinásobný recidivista (37). Jeho cílem byla auta i objekty, v jednom případě ukradl také motorku. Kde skončila, není jasné, policisté po ní stále pátrají.

Sedmatřicetiletý recidivista se zaměřil hlavně na auta a objekty, ale ukradl také auto a motorku. Po ní policie stále pátrá. Video: Policie ČR

 
Článek

Fantoma chytili policisté díky mladé ženě, která ohlásila na lince 158 možnou krádež svého auta a poškození dalších vozů. „Kousek od místa činu si všimla dvou mužů, kteří se snažili nastartovat Škodu Fabii. Usoudila, že by mohli mít něco společného s poškozením zaparkovaných aut, že chtějí vozidlo odcizit,“ nastínila policejní mluvčí Eva Michalíková.

Přivolaným policistům z obvodního oddělení Ostrava-Vítkovice ale oba muži tvrdili, že s poškozenými auty nemají nic společného. „Policisté ohledali místo, kde muže zadrželi, i jeho okolí a zjistili zhruba deset poškozených aut. Modus operandi byl vždy téměř stejný: rozbitá skleněná výplň či poškození dveří od vypáčení,“ popsala.

Foto: Policie ČR

Sedmatřicetiletý recidivista ukradl v Ostravě motorku a pak ji prodal. Po stroji policie pátrá.

Nakonec si recidivistu převzali kriminalisté z Vítkovic a Mariánských Hor, měli na něj už spadeno. „Ukázalo se, že zájmem muže byla osobní vozidla i objekty. S kriminalisty zpočátku nespolupracoval, k trestné činnosti se nedoznával,“ informovala policejní mluvčí.

Na hrobě leží nějaký pán, volala seniorka strážníkům z Ostravy

Krimi

Zloděje však nakonec usvědčily kamerové záznamy i informace, kterými kriminalisté disponovali. Například fakt, že používal šroubovák. „Za použití hrubé síly poškodil auta, kanceláře a odcizil i zaparkovanou motorku značky Ducati Monster 620 či osobní auto Mazda,“ nastínila Michalíková s tím, že v případě vloupání do vozidel se soustředil převážně na součástky. Bral například autobaterie, sklo ze zpětného zrcátka, autorádio i SOS tlačítko. Bral však i zapomenuté doklady či sluneční brýle.

„Některé odcizené věci použil muž do svého auta,“ prozradila mluvčí s tím, že kriminalisté také muži prokázali, že se na místo činu přepravoval osobním vozem, a to přesto, že nesmí řídit. „Svým automobilem také přijel na čerpací stanici, kde natankoval pohonné hmoty, a bez placení odjel.“

Foto: Policie ČR

Sedmatřicetiletý recidivista vykrádal v Ostravě zaparkovaná auta, která vždy poničil, a objekty.

Podle informací Novinek se muž vydával na loupežnou výpravu vždy, když se tzv. sjel drogou. Kriminalisté ho už obvinili z krádeže, poškození cizí věci, maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, porušování domovní svobody a legalizace výnosů z trestné činnosti. Celkem mu prokázali dvanáct skutků, soud uvalil na muže vazbu, v případě odsouzení mu hrozí až čtyřletý pobyt za mřížemi.

Policisté obvinili z krádeže i druhého muže, kterého chytili spolu s recidivistou. Je proti němu vedeno samostatné trestní stíhání.

Zatímco ukradené auto se podařilo kriminalistům zajistit, po motorce Ducati Monster 620 stále pátrají. „Obviněný u výslechu uvedl, že ji prodal neznámé osobě. Obracíme se proto na ni, aby se přihlásila na linku 158. Případně se mohou přihlásit i svědci, kteří by pomohli motorku dohledat,“ uzavřela Michalíková.

Foto: Policie ČR

Sedmatřicetiletý recidivista vykrádal v Ostravě zaparkovaná auta, která vždy poničil, a objekty.

Dvojice policistů vytáhla v Ostravě muže z hořícího bytu

Krimi

Výběr článků

Načítám