Hlavní obsah

Razie v Brně: Soud poslal do vazby dva z osmi obviněných

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Městský soud v Brně ve čtvrtek poslal v kauze manipulace bytů na radnici Brno-střed do vazby dva z osmi obviněných. Preventivně za mříže putuje jednatel realitní kanceláře Zdeněk Červinka. Novinářům to řekl jeho obhájce Pavel Hála. Následně soud vzal do vazby také politika ODS Otakara Bradáče.

Advokát Pavel Hála před vazebním zasedánímVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Státní zastupitelství žádalo vazbu právě u Červinky a Bradáče, zbylých šest obviněných je na svobodě.

Přímo v celách předběžného zadržení v Příční ulici v Brně začalo ve čtvrtek po poledni vazební zasedání. Jako první dorazil k jednání Bradáčův obhájce Jan Kovařík. Mezi čekajícími novináři ale prošel beze slova. Po něm dorazil advokát Pavel Hála, který zastupuje Červinku. „Oba budou vzati do vazby podle toho, jak je to postavené. Z hlediska obsahu je obvinění postaveno dobře, akorát neříkám, pro koho,“ spekuloval Hála.

„Klientovi je kladeno za vinu, že v sedmi případech manipuloval s byty. Netroufám si nyní říci, pro koho, ale bylo to ze zištných důvodů. Dělo se to v předchozích dvou letech,“ dodal Hála.

Podle serveru Aktuálně.cz je mezi stíhanými také Radim Suchánek. Ten se v letošních komunálních volbách stal zastupitelem za ANO v Brně-Černovicích. Jinak ale pracuje jako referent technického oddělení Správy nemovitostí radnice Brno-střed. Podle mluvčí radnice Kateřiny Dobešové dorazil ve čtvrtek do práce. „Po dohodě s panem tajemníkem byl zatím přeřazen na jinou pozici,“ řekla Právu mluvčí.

Podle ČTK je kromě Bradáče, Červinky a Suchánka mezi stíhanými také Červinkova společnice Eva Vágnerová a dále Kateřina Pospíšilová, Jiří Povolný, Ludvík Kraus a Marek Horvath, kteří jsou podle České televize spjati s brněnským realitním trhem.

O vývoji v případu ve čtvrtek informovala na webu dozorující žalobkyně z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci Petra Lastovecká. Kauza se týká radnice Brno-střed a přidělování městských bytů.

Byt pro oblíbenou výčepní pana předsedy. Šéfka kontrolního výboru líčí, jak se mělo přidělovat v Brně

Krimi

„Někteří z celkem osmi obviněných trestnou činnost doznávají a s policejním orgánem a státním zastupitelstvím různým způsobem spolupracují. Státní zástupkyně po pečlivém vyhodnocení aktuální procesní situace podala příslušnému soudu návrhy na vzetí do vazby dvou stíhaných osob. Ostatní obvinění byli propuštěni ze zadržení na svobodu,“ uvedla žalobkyně.

Policie při zajišťování důkazů podle Lastovecké provedla 28 domovních prohlídek a vyslechla 30 lidí.

Podle žalobců měli obvinění ovlivňovat přidělování bytů, přičemž působili jako organizovaná zločinecká skupina. Stíháni jsou pro trestné činy účast na organizované zločinecké skupině, přijetí úplatku spáchané ve prospěch organizované zločinecké skupiny a zneužití pravomoci úřední osoby.

Monstrproces s odnoží Stoky se nikomu nechce soudit

Krimi

Detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu se podle informací Práva zajímali o lidi spojené s radnicí městské části Brno-střed, kterou už „proslavila“ korupční kauza Stoka spojená se zadáváním veřejných zakázek.

Další z lidí, kteří skončili v rukou detektivů, by se podle zdrojů Práva mohli pohybovat v realitním byznysu.

Server Aktuálně.cz uvedl, že razie se mimo jiné uskutečnila u šéfa bytové komise radnice Brno-střed Otakara Bradáče (ODS).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám