Hlavní obsah

První auto zastavilo, další osmiletou dívku na Zlínsku srazilo. Policie hledá oba řidiče

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bohuslavice u Zlína
Aktualizováno

Kriminalisté pátrají po řidiči menšího osobního auta černé barvy, které minulý týden v pátek narazilo do osmileté dívky na místě pro přecházení v Bohuslavicích u Zlína. Řidič pak z místa ujel. Malá chodkyně vstoupila do silnice poté, co se podle policie pořádně rozhlédla, a navíc okamžik před nehodou ji pustil jiný šofér, který zastavil. Policie po obou řidičích pátrá.

Foto: Policie ČR

Místo nehody u kostela Bohuslavicích u Zlína

Článek

Nehoda se stala v pátek mezi 14:30 a 15:00 na křižovatce u bohuslavické kaple. O případu v pondělí informovala mluvčí policie Monika Kozumplíková. Věk dívky policie nesdělila, mluvčí uvedla, že šlo o nezletilou, podle informací Novinek jí je osm let.

„Před vstupem na silnici se zastavila a rozhlédla. Vozidlo přijíždějící zleva od obce Salaš zastavilo a její řidič umožnil dívce přejít. Jakmile byla dívka v polovině vozovky, uviděla zprava přijíždět malé vozidlo pravděpodobně černé barvy, jehož řidič nezastavil a do dívky narazil,“ uvedla mluvčí.

Pak měl z místa odjet, zatímco dívka sama došla na druhý konec. Ukázalo se ale, že utrpěla zranění.

Foto: Policie ČR

Vozidlo jedoucí od obce Salaš zastavilo, řidič z opačné strany dívku srazil a ujel.

„Jeho závažnost bude jasná až v následujících dnech,“ zmínila Kozumplíková. Rozsah a povahu zranění policie nesdělila.

Po řidiči, který měl z místa ujet, policie pátrá. Hledá ale i šoféra, který předtím dívce umožnil silnici přejít.

„Hledáme i další svědky této události. Pokud jste střet vozidla s chodkyní viděli, volejte na linku 158,“ dodala mluvčí.

Místo pro přecházení není označeno dopravní značkou přechod pro chodce. Je to pouze označení místa na komunikaci, které je přizpůsobeno k přecházení v místě, kde přechod není. Chodec se před vstupem do vozovky musí přesvědčit, zda může bezpečně přejít, stejně jako na jakémkoliv jiném místě.

Nehody u přechodů přes více pruhů

Tato nehoda se stala na menší silnici, situace, kdy jedno vozidlo zastaví a druhé nikoliv, jsou nebezpečné především na přechodech přes více jízdních pruhů ve stejném směru. Policie u nich nachází střídavě viníky jak mezi chodci, tak mezi řidiči. Následky bývají i fatální a sehrávají při nich roli nepozornost a moment překvapení, kdy jsou střety vzhledem k okolnostem a situacím na místě nevyhnutelné.

Pokud v jednom z pruhů šofér kvůli chodcům zastaví, rovněž řidič jedoucí vedle má povinnost zachovat se stejně. Chodci ale také mají být obezřetní a neustále vyhodnocovat aktuální situaci v provozu.
Policie ČR

Zmíněné nehody nejsou výjimečné a policie je řeší takřka každoročně. Jednu takovou zaznamenala bezpečnostní kamera předloni v Brně a policisté tehdy videozáznam zveřejnili s varováním před riziky spojenými s těmito přechody. Střet odnesla vážným zraněním mladá dívka.

Co se týče pravidel, podle policie pro řidiče platí, že pokud v jednom z pruhů šofér kvůli chodcům zastaví, rovněž řidič jedoucí vedle má povinnost zachovat se stejně. Chodci ale také mají být obezřetní a neustále vyhodnocovat aktuální situaci v provozu.

Auto srazilo dívku v brněnských Židenicích (nehoda ze září 2021).Video: Policie ČR

Ujetí od dopravní nehody je v rozporu s paragrafy, nemluvě o morálním hledisku. Na pozoru by se ale měli mít rovněž šoféři, kteří sice po střetu s chodcem zastaví, zajímají se, zda se něco stalo, pak se s dotyčným v dobrém rozloučí a odjedou.

Policie zdůrazňuje, že bez ní se vyřizování těchto nehod neobejde. Navíc situace na místě se může na první dobrou jevit jako bez vážných následků, které se ale projeví později.

Senior najel na Jindřichohradecku do skupiny cyklistů a ujel

Krimi

K těmto případům patřila nehoda v České Lípě, na kterou policie upozornila rovněž předloni na podzim videozáznamem z bezpečnostní kamery. Osobní auto tehdy srazilo na přechodu 15letou dívku, kterou náraz odmrštil několik metrů.

Poté, co spadla na zem, ji šofér oslovil, nakonec ale odjel pryč, když nezaznamenal žádné zjevné zranění. Policie po něm pátrala s podezřením na spáchání přestupků ohrožení chodce na přechodu, ujetí od nehody a její neoznámení policii.

Auto srazilo v České Lípě dívku (nehoda z listopadu 2021).Video: Policie ČR

Reklama

Výběr článků

Načítám