Hlavní obsah

Prodej zázračných hub stál ženu 50 000 korun. Pokutu potvrdil NSS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Lákání na skvělé účinky tzv. medicinálních hub stál jejich prodejce pokutu padesát tisíc. Sankci uloženou Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí potvrdil i Nejvyšší správní soud. Prodejce se marně bránil tvrzením, že je přece nepravděpodobné, aby si zákazníci mysleli, že konzumací hub se mohou zdravotních problémů zbavit nebo se před nimi uchránit.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Nejvyšší správní soud v Brně

Článek

Inspektoři si vzali na paškál jednoho z mnoha prodejců zejména asijských hub, jejichž nabídkami se internet jen hemží. Pozornost inspekce upoutalo zejména tvrzení, že se jedná o léčivé houby, které bývají užívány preventivně jako doplněk léčby či léčebně ve smyslu imunomudulace, což značí cílené ovlivnění imunitních reakcí.

Doplňkům stravy či potravinám ale nesmí jejich prodejce připisovat vlastnosti umožňující zabránit nemoci, zmírnit ji, nebo ji dokonce vyléčit. Inspekce proto uložila pokutu padesát tisíc korun, přičemž rozhodnutí potvrdil i pražský městský soud, kam se prodejce obrátil. „Prodejce zjevně chtěl navodit dojem, že produkty mají přinejmenším preventivní vlastnosti, a tedy že se jedná o léčivo,“ konstatoval soud.

Zákaz užití léčebných tvrzení netoleruje nadsázku ani jiné „hry“ se spotřebitelem
Nejvyšší správní soud

Firma se ale nevzdala a podala kasační stížnost. Tvrzení, že houby „působí imunostimulačně, harmonizují metabolismus, proces trávení, adaptogeny a tonizery“ je prý natolik obecné, že je průměrný spotřebitel musel hodnotit jako reklamní nadsázku. „Je nepravděpodobné, aby se uživatelé těchto potravin domnívali, že se jejich konzumací mohli některého ze zdravotních problémů zbavit nebo se před ním uchránit,“ dodal prodejce.

Senát Nejvyššího správního soudu v čele s Tomášem Kocourkem ale nepřesvědčil. „Zákaz užití léčebných tvrzení sleduje natolik významný veřejný zájem, jehož intenzita přesahuje intenzitu zájmu na zákazu „běžného“ klamání spotřebitele, že netoleruje nadsázku ani jiné „hry“ se spotřebitelem,“ připomněli soudci.

Zdůraznili, že prodejce spojoval své houby s léčbou rakoviny. „Nelze si nepovšimnout věty uvedené ihned za tvrzením, že se medicinální houby používají například při léčbě rakoviny: Medicinální houby jsou zkrátka zázračné,“ smetli stížnost ze stolu soudci.

Drogy budou dva roky čekat na vstup do obchodů. Reklama na ně zmizí, shodli se poslanci

Domácí

Reklama

Související témata:
Léčivé houby

Výběr článků

Načítám