Hlavní obsah

Drogy budou dva roky čekat na vstup do obchodů. Reklama na ně zmizí, shodli se poslanci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva roky budou mít experti na výzkum nových drog, které by chtěly šířit české obchody. Pak rozhodnou, jestli je pustí k zákazníkům oficiální cestou jako psychomodulační látky, nebo zakážou. Prodej bude silně regulovaný. Látky podobné HHC budou ke koupi jen ve specializovaných prodejnách a reklama bude úplně zakázaná.

Foto: Jan Handrejch, novinky.cz

Automat se sladkostmi a jinými produkty obsahující nebezpečnou látku HHC na snímku z 8. února 2024.

Článek

Vyplývá to z návrhu nového zákona o psychomodulačních látkách, na němž se po několika měsících jednání shodli poslanci napříč Sněmovnou. Předkladatelé jej v úterý představili u kulatého stolu s odborníky. Čeká jej ještě debata ve sněmovním zdravotním výboru a v obou komorách Parlamentu. „Je pravděpodobné, že by zákon mohl začít platit od ledna 2025, kdy vyprší dočasný zákaz HHC,“ uvedla místopředsedkyně STAN Michaela Šebelová, jedna z předkladatelek návrhu.

Právě množící se případy otravy dětí látkou HHC, jejíž účinky jsou podobné marihuaně, vedla politiky ke zrychlené přípravě zákona. Vláda zařadila HHC dočasně na seznam zakázaných látek, problém tím však nevyřešila, protože v Česku už je k mání mnoho dalších drog na podobné bázi. „Nemůžeme se tvářit, že tyto látky neexistují, je jich obrovské množství, a neumíme na ně reagovat. Zbývá nám jen represe nebo šedá zóna. Obojí je špatně,“ uvedla Šebelová.

Hlava mi to nebere, říká trafikant z Bohumína. Doprodal HHC a objednává HHCP

Domácí

Zákon zavádí úplně nové kategorie, nad kterými bude bdít ministerstvo zdravotnictví společně se Státním zdravotním ústavem a vládními protidrogovými experty. „Když se objeví nová látka, máme dvě možnosti: buď se ukáže, že je nebezpečná, proto půjde na seznam návykových látek, tedy zakázaných. Nebo bude existovat jen podezření, že může ovlivňovat lidský mozek, a tak bude na seznamu takzvaných zařazených psychoaktivních látek, kde ji budou dva roky zkoumat experti,“ vysvětlila Šebelová. Poté buď přijde zákaz, nebo bude zařazena na seznam psychomodulačních látek. Tehdy si ji budou moci lidé koupit ve speciálních obchodech, neměla by však být přístupná dětem. „I na internetu se bude prodávat jen v e-shopech, které ověří věk zákazníka,“ upřesnila první místopředsedkyně pirátů Klára Kocmanová.

Zákaz sponzoringu

Jak uvedla, nový zákon silně zreguluje i reklamu. „Propagace bude zakázaná ve všech médiích i na internetu. Bude platit také zákaz sponzoringu, logo této látky se nebude smět objevovat například při sportovních utkáních nebo na dresech sportovců,“ řekla Kocmanová.

Pirátská expertka na drogovou problematiku Jana Michailidu dodala, že daně ze zisku z prodeje těchto látek by měly jít převážně na financování boje s drogovou závislostí. „Adiktologické a preventivní služby jsou dlouhodobě podfinancované. Tyto peníze by se měly vrátit do systému, kde najdou využití,“ uvedla.

Poslanci zdůraznili, že nový zákon se nebude týkat konopí, které je stále na seznamu zakázaných látek. Naznačili ale, že přísnějším omezením by mohl v budoucnu podléhat i alkohol.

„Umím si představit, že stejné metody regulace zavedeme u alkoholu, například prodej jen ve speciálních obchodech,“ uvedla Kocmanová. Připomněla, že se vláda zavázala k posuzování návykových látek podle jejich škodlivosti. „Alkohol vychází dlouhodobě jako nejhorší. Může za zvýšený výskyt domácího násilí i dopravních nehod,“ řekla.

Adiktolog: U nově nabízených kanabinoidů neznáme účinky

Domácí

Reklama

Související témata:
Psychomodulační látky

Výběr článků

Načítám