Hlavní obsah

Dvojice měla v Praze prodat desítky kil kokainu ročně. Její zadržení podle policie zamává s trhem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Rozsáhlý prodej kokainu utnula pražská policie, která zadržela dva muže podezřelé z kšeftů s touto povzbuzující drogou. Podle kriminalistů ji prodávali a dodávali dalším dealerům, mělo se jednat o desítky kilogramů ročně. Policisté hovoří o největším případu za několik let, který na čas ovlivní trh s kokainem v metropoli.

Případ rozsáhlého prodeje kokainu v PrazeVideo: Novinky

 
Článek

Při domovních prohlídkách v Praze a Středočeském kraji kriminalisté našli 12,5 kilogramu kokainu a 14 milionů korun. Policisté z protidrogového oddělení ve středu o zadržení dvojice podezřelých informovali na setkání s novináři.

Množstvím zajištěných drog to byl podle nich největší zásah v metropoli za několik posledních let. Případ podle odhadu kriminalistů na čas ovlivní trh s kokainem v Praze.

Kromě kokainu a peněz nalezla také dvě pěstírny marihuany. Mužům zajistila několik vozidel.

Na letišti v Praze zadrželi pašeráka. Spolykal tekutý kokain

Krimi

Jeden ze zadržených (32) byl podle vyšetřovatelů organizátorem prodeje kokainu, který si za vydělané peníze kupoval luxusní auta a nemovitosti po celém Česku. Druhého muže (25) podezírají, že mu v nelegálním byznysu pomáhal, kdy ho označili jako jeho „pravou ruku, distributora a zahradníka“.

Obvinění měli drogami zásobovat dealery i koncové uživatele. Policie na případu nadále pracuje. Zabývá se i tím, zda do skupiny nepatřili další prodejci.

Soud oba muže po obvinění poslal do vazby, hrozí jim až dvanáctileté tresty vězení.

Domovem kokainu je Jižní Amerika, nejen v Evropě ale patří dlouhodobě k nejoblíbenějším drogám. Historicky byl kvůli vyšší ceně spojován spíš s luxusem a býval označován jako droga celebrit.

Kvalitnější a levnější kokain v Evropě

Vzhledem k tomu, že kokain se do světa šíří pašováním, následná distribuce je provázená ředěním drogy. V této souvislosti ale policisté zaznamenali v poslední době trend, kdy se do Česka dostává velmi kvalitní kokain, zatímco v minulých letech se na ulici prodával právě značně ředěný s obsahem účinné látky kolem 20 procent.

Nyní kriminalisté hovoří o kvalitě až mezi 80-89 procenty. Podle odborníků je za tím nejspíš nadprodukce kokainu v Jižní Americe. Kokain prý navíc zlevňuje. Jak je to s cenovou politikou dealerů, policie ale nezmiňuje.

Co se týče samotného užívání, odborníci varují před řadou důsledků. Ačkoliv na něm nevzniká fyzická závislost, problém je se závislostí psychickou, která může být velmi silná. Dalším úskalím je kombinace s jinými psychoaktivními látkami, často to bývá alkohol, což zvyšuje zdravotní rizika.

Odborníci navrhují regulovaný trh

Kokain ale nespadá výhradně za hranu zákona, což souvisí s historií jeho využití ve zdravotnictví coby znecitlivující látky. Stále se například používá v anestezii v očním lékařství, kdy se jím ve formě kapek znecitlivují rohovky.

V současnosti navíc mezi odborníky zaznívají názory, že by stálo zato zavést u kokainu regulovaný trh, podobně jako je tomu již s konopím. Český národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil (ODS) nedávno zmínil, že je nutné regulovat různé látky podle jejich rizik, přičemž kokain je podle něj na škále mezi krajně nebezpečnými drogami jako heroin nebo fentanyl a těmi méně rizikovými někde uprostřed.

Vobořil k pozdvižení kolem kokainu: Kdybych se nemohl odborně vyjadřovat, jsem ve funkci zbytečný

Domácí

O vývoji protidrogové politiky v řadě zemí svědčila zpráva agentury Reuters z loňského prosince o pilotním projektu prodeje kokainu pro rekreační použití v hlavním městě Švýcarska Bernu. Dále například americký stát Oregon v roce 2021 dekriminalizoval držení malého množství kokainu ve prospěch protidrogové léčby.

Další země pak ustoupily od trestů odnětí svobody za držení některých drog včetně kokainu, jedná se například o Španělsko, Itálii a Portugalsko.

Foto: Novinky

Případ rozsáhlého prodeje kokainu v Praze

Ekvádor, Nizozemsko, Klecany. Kokain vysoké kvality za miliardy vyletí komínem

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám