Hlavní obsah

Pro soudce Elischera navrhl žalobce 11 let za korupci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po pěti letech od podání obžaloby pro korupci a další činy na soudce pražského vrchního soudu Ivana Elischera začal v pondělí Městský soud v Praze případ znovu projednávat. Elischer, který od počátku obžalobu z korupce odmítá, byl v roce 2021 odsouzen k devíti letům vězení, olomoucký vrchní soud ale případ vrátil k novému projednání.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Obžalovaný soudce Ivan Elischer (archivní foto)

Článek

Tento týden má soud v plánu opětovně vyslechnout všechny obžalované, v příštím bloku jednání by měli vypovídat svědci. Pondělní jednání začalo opětovným přednesem obžaloby, státní zástupce Vladimír Pazourek ji předčítal přes dvě hodiny. „Státní zástupce má za to, že v případě obžalovaného Elischera by mu měl být uložen trest 11 let nepodmíněně se zařazením do věznice se zvýšenou ostrahou,“ uvedl Pazourek s tím, že pro Elischera zároveň navrhuje peněžitý trest ve výši jednoho milionu korun.

„Koná se nové hlavní líčení, byla nově přednesena obžaloba, takže bychom měli mít zachovánu lhůtu na přípravu,“ reagoval na přednes obžaloby Elischer. Soudkyně Veronika Cukerová nicméně neviděla překážku a v hlavním líčení pokračovala.

„S vinou nesouhlasím, žádnou skutečnost nepokládám za takovou, která by mohla být pokládána za nespornou. Nemám zájem o uzavření dohody o vině a trestu. Prohlášení viny učinit nechci,“ prohlásil Elischer k obžalobě.

Kromě soudce se obžaloba týká pěti mužů a žen vietnamského původu. Pro ně Pazourek navrhuje rovněž nepodmíněné tresty vězení.

Případ údajně zkorumpovaného soudce Elischera se vrátil na začátek

Krimi

Podle obžaloby Elischer od roku 2013 dlouhodobě vycházel vstříc požadavkům svého přítele Nguyena Quoc Hunga, pro kterého v neveřejných rejstřících lustroval pachatele.

V několika případech pak stíhaným údajně zmírnil za úplatek trest za drogovou kriminalitu a v jedné kauze prý naopak tresty zvýšil ze msty, protože obžalovaní nepřistoupili na nabídku jeho služeb.

Policie našla v jeho soudní kanceláři obálku se zhruba 950 tisíci korunami. Elischer je obžalován ze zneužití pravomoci, přijímání úplatků, neoprávněného přístupu do počítačového systému a za nadržování, za což mu hrozí až 12 let vězení a také propadnutí majetku.

Soudce od svého zadržení nesmí soudit a pobírá polovinu platu. Policii ve své kauze označil za neobjektivní a podjatou a zpochybnil také způsob, jakým si obstarala důkazy.

Elischer jakoukoliv vinu popřel. Připustil jen, že se choval nevhodně, když se s Hungem bavil o trestních věcech. Popřel ale, že by bral úplatky.

Hung v pondělí obžalobu rovněž odmítl. „Mám za to, že se obžaloba nezakládá na pravdě,“ prohlásil Hung.

Ivan Elischer u souduVideo: Novinky

Policie nahrála, jak soudce Elischer získával informace o kauzách Vietnamců

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám