Hlavní obsah

Případ údajně zkorumpovaného soudce Elischera se vrátil na začátek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Případ údajně úplatného soudce pražského vrchního soudu Ivana Elischera po více než dvou letech od vyhlášení verdiktu začal znovu řešit Městský soud v Praze. Soud na podzim 2021 Elischera poslal na devět let do vězení za korupci. Olomoucký vrchní soud ale loni na jaře rozsudek zrušil a vrátil prvoinstančnímu soudu k novému projednání.

Ivan Elischer u souduVideo: Novinky

 
Článek

Elischerův spoluobžalovaný kamarád Nguyen Quoc Hung se k obnovenému hlavnímu líčení v pondělí nedostavil, jeho obhájkyně Lucie Kýčková o něm prý už dva měsíce neví.

Soudkyně Veronika Cukerová tak musela hlavní líčení odročit. Obžalovaný Elischer nicméně podal námitky jednak pro podjatost státního zástupce Vladimíra Pazourka a jednak obecně kvůli postupu státního zástupce i městského soudu.

Elischer při vznesení námitky vůči žalobci zmínil jiný, nesouvisející případ, kdy se Pazourek podle Elischera údajně stýkal se soudkyní mimo soudní jednání, prý proto, aby „dosáhl rozhodnutí ve prospěch obžaloby“. Soudkyně obě Elischerovy námitky vzala na vědomí. Naplánované termíny na začátek února zrušila, pokračovat se bude koncem měsíce.

Soudce vrchního soudu Elischer dostal za korupci devět let

Krimi

Elischer podle obžaloby mimo jiné za úplatu zmírňoval tresty pachatelům z vietnamské komunity. Soudce jakoukoliv vinu popřel. Připustil jen, že se choval nevhodně, když se s Hungem bavil o trestních věcech. Popřel ale, že by bral úplatky.

Podle obžaloby Elischer od roku 2013 dlouhodobě vycházel vstříc požadavkům svého přítele Hunga, pro kterého v neveřejných rejstřících lustroval pachatele.

V několika případech pak stíhaným údajně zmírnil za úplatek trest za drogovou kriminalitu a v jedné kauze prý naopak tresty zvýšil ze msty, protože obžalovaní nepřistoupili na nabídku jeho služeb.

Policie našla v jeho soudní kanceláři obálku se zhruba 950 tisíci korun. Elischer je obžalován ze zneužití pravomoci, přijímání úplatků, neoprávněného přístupu do počítačového systému a za nadržování, za což mu hrozí až 12 let vězení a také propadnutí majetku.

Soudce od svého zadržení nesmí soudit a pobírá polovinu platu. Policii ve své kauze označil za neobjektivní a podjatou a zpochybnil také způsob, jakým si obstarala důkazy.

Vedle Elischera se obžaloba týká pěti mužů a žen vietnamského původu.

Soud uložil Vietnamci 10 let vězení za navádění soudce Elischera ke korupci

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám