Hlavní obsah

Případ zabitého čtyřletého chlapce v Mostě: Otec dítěte dal předtím ženě facku, až upadla, řekla soudu svědkyně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výpovědí svědkyně prostřednictvím videokonference pokračoval ve čtvrtek u ústeckého krajského soudu proces v případu loňského úmrtí čtyřletého chlapce na sídlišti v Mostě. Z pokusu o vraždu, usmrcení z nedbalosti a nebezpečného vyhrožování je obžalovaný partner matky usmrceného hocha Michal Pokuta. Hrozí mu až dvacetileté vězení.

Obžalovaného přivedla vězeňská eskorta. Svědkyně vypovídala prostřednictvím videokonference.Video: Karel Otcovský, Novinky

 
Článek

K tragédii došlo na konci loňského května před základní školou v Rozmarýnové ulici. Pokuta, který byl pod vlivem pervitinu a marihuany, tehdy napadl nožem biologického otce dítěte, muže italské národnosti, který měl syna zrovna v náručí. Rána zasáhla dítě, které zemřelo. Obžalovaný odmítá, že by chlapci, kterého několik let po boku jeho matky vychovával a podle svých slov ho miloval, chtěl jakkoliv ublížit.

K soudu se ve čtvrtek ze zdravotních důvodů nedostavila přísedící senátu. Výslech svědkyně se tak se souhlasem účastníků řízení konal v režimu mimo hlavní líčení. Navíc prostřednictvím videokonference, svědkyně byla v jednací síni soudu v Mostě, odkud odpovídala na dotazy pokládané předsedou ústeckého senátu Martinem Parolkem.

Dospělí se hodně hádali, až ten muž dal ženě takovou facku, že upadla na zem
svědkyně

Svědkyně popsala, že si o přestávce vyšla zakouřit před restauraci, kde tehdy pracovala. „Spatřila jsem na parkovišti ženu se starším chlapcem a muže, který vedl za ruku mladšího hocha, jenž hodně plakal. Dospělí se hodně hádali, až ten muž dal ženě takovou facku, že upadla na zem. Čekala jsem, jak bude paní reagovat, že kdyžtak zavolám policii, ale ona se po chvíli zvedla a nijak nereagovala. Muž na ní pořád něco pokřikoval, ona už jen v klidu odpovídala,“ popsala svědkyně situaci před tragickým vyvrcholením.

Usiloval mi o život, řekl soudu otec, kterému muž zabil čtyřletého syna v náručí

Krimi

Vzápětí prý uviděla o kus dál obžalovaného, který na muže s chlapcem začal něco křičel. „Nerozuměla jsem mu, ale zřejmě ta slova druhého muže vyprovokovala. Pustil chlapci ruku, popadl kůl, který našel ve křoví, a rozeběhl se za tím mužem, něco na něj pokřikoval. Žena s dětmi běžela za nimi, pak všichni zmizeli za panelákem. Víc jsem neviděla,“ řekla soudu svědkyně.

Pokuta sám před soudem nevypovídal, v přípravném řízení uvedl, že konflikt mezi ním, otcem dítětem a matkou byl dlouhodobý. „Choval se jako stalker,“ řekl o sokovi.

Italský otec zabitého chlapce, který u soudu vystupuje jako poškozený, při minulém hlavním líčení mimo jiné řekl, že mu obžalovaný už dříve vyhrožoval s tím, že si na něj počká. „Plánoval moji smrt,“ řekl.

Někteří nezletilí svědci, jejichž výpovědi četl soudce během předchozích jednání, měli za to, že otec si vzal syna na ruku záměrně jako štít proti útoku obžalovaného, který již svíral v ruce nůž.

Obžalovaný podle znalců netrpí žádnou duševní chorobou, má smíšenou poruchu osobnosti se sklonem k závislostnímu chování. Jeho jednání v daný den označili za afektivní zkratkovou reakci ve vyhroceném situačním konfliktu ve chvíli, kdy byl pod vlivem drog. Intoxikace v době činu ale nebyla podle znalců tak zásadní, aby jednání ovlivnila.

Soudce Parolek odročil hlavní líčení na úterý 14. května, kdy chce vyslechnout další tři předvolané svědky tragického incidentu.

Nikdy chlapci neublížil, hájila svědkyně muže, který při konfliktu v Mostě zabil jejího čtyřletého syna

Krimi

Výběr článků

Načítám