Hlavní obsah

Nikdy chlapci neublížil, hájila svědkyně muže, který při konfliktu v Mostě zabil jejího čtyřletého syna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není žádný vrah, hájila ve čtvrtek před ústeckým krajským soudem obžalovaného Michala Pokutu matka zabitého čtyřletého chlapce. Její tehdejší partner napadl podle obžaloby loni v květnu v Mostě nožem chlapcova italského otce a dítě při tom smrtelně zranil. Pokuta se zpovídá z pokusu o vraždu, usmrcení z nedbalosti a nebezpečného vyhrožování.

Foto: Karel Otcovský, novinky.cz

Obžalovaný Michal Pokuta v soudní síni.

Článek

Svědkyně před soudem zeširoka líčila svůj komplikovaný vztah s italským otcem dítěte. Vypovídala zmateně, některé věty nedávaly smysl.

„Furt s ním byly nějaké problémy,“ uvedla na adresu Itala s tím, že otec chlapce měl prý výbušnou povahu a často se k ní choval násilně.

Konflikt kvůli malichernostem

Před tragédií si italský otec přišel pro syna, aby s ním strávil čas. Žena, jež se před příjezdem muže z Itálie s dětmi odstěhovala z mosteckého bytu a chtěla dál žít s Pokutou, uvedla, že se - doprovázená dalšími dvěma dětmi - potkala s Italem, synem a Pokutou náhodně u základní školy v Rozmarýnově ulici. S Italem se pak kvůli malichernostem začala hádat.

Po bodnutí do krku neměl čtyřletý chlapec v Mostě šanci přežít, řekla u soudu znalkyně

Krimi

Dvaatřicetiletý Pokuta se podle ní nechtěl do konfliktu původně vměšovat. Malý syn na ni prý volal, otec křičel. Následně Ital začal honit Pokutu s kůlem, který vytrhl u plotu. Pak se vrátil k ženě a chytil ji za krk.

„Michal pak odběhl pryč, nějakou dobu tam nebyl,“ líčila žena. Následně popsala, že s ní prý Ital hodil na zem. Když se vrátil Pokuta, vzal otec svého syna do náruče a opět i kůl.

„Chtěla jsem mu vzít alespoň ten kůl, byl připraven Michala praštit. Odstrčil mě, upadla jsem a pak se to stalo, když jsem byla na zemi,“ uvedla s tím, že samotné bodnutí neviděla.

Soudce Martin Parolek namítl, že v přípravném řízení na policii žena vypověděla, že útok obžalovaného viděla a že si prý Ital vzal syna jako štít. Rozpor ve výpovědích svědkyně nedokázala vysvětlit.

Podle obžaloby Pokuta přiběhl během probíhající hádky rychle k Italovi, který držel oběma rukama na hrudi syna, a učinil výpad levačkou, v níž svíral nůž. Stalo se to ve chvíli, kdy se k němu muž se synem v náručí začal otáčet. Rána zasáhla malé dítě. Znalkyně už dříve uvedla, že se čepel zastavila o kost mezi páteří a lebkou, přerušena byla tepna a žíla a chlapec neměl šanci přežít.

Matka dítěte u soudu opakovaně uvedla, že Pokuta měl jejího syna rád. „Nikdy mu neublížil,“ tvrdila u soudu. Naopak vztah s otcem společného potomka označila za špatný.

„Otravoval nás, ohrožoval nás, navážel se do nás, dělal nám ostudu,“ řekla o Italovi, kterému prý syn říkal Bubu. „Jako že je bubák,“ vysvětlila svědkyně, která po Pokutovi nepožaduje nemajetkové odškodnění.

Pod vlivem drog

Obžalovaný netrpí podle znalců duševní chorobou, má ale prý snížený intelekt a smíšenou poruchu osobnosti se sklonem k závislostnímu chování. Jeho jednání v daný den označili za afektivní zkratkovitou reakci ve vyhroceném vztahovém konfliktu ve chvíli, kdy byl pod vlivem drog - pervitinu a marihuany. Intoxikace v době činu nebyla podle znalců tak zásadní, aby jednání ovlivnila. Drogy ale sehrály urychlující roli.

„Obžalovaný nebral ohled na dítě, vyhrožoval zabitím, po návratu pokračoval se zbraní v ruce,“ uvedl znalec Jiří Klose. Před návratem na místo měl podle něj Pokuta čas vše si promyslet.

Svého činu muž posléze upřímně litoval. „Nesouhlasím s posudky z psychologie a psychiatrie. Na místo jsem se vrátil, protože (Ital) dál napadal moji ženu,“ zdůvodnil své rozhodnutí Pokuta, kterému hrozí až dvacetiletý pobyt za mřížemi.

Hlavní líčení bude pokračovat v dubnu výslechem otce dítěte.

Choval se k ní jako k princezně, přesto ho bodla. Soud ji poslal na 12 let za mříže

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám