Hlavní obsah

Usiloval mi o život, řekl soudu otec, kterému muž zabil čtyřletého syna v náručí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Proces v případu úmrtí čtyřletého chlapce na sídlišti v Mostě pokračoval v pátek u ústeckého krajského soudu výpovědí otce dítěte, který byl přímým účastníkem tragického incidentu. Z pokusu o vraždu, usmrcení z nedbalosti a nebezpečného vyhrožování je obžalován partner matky usmrceného hocha Michal Pokuta, hrozí mu až dvacetileté vězení.

Foto: Karel Otcovský, novinky.cz

Obžalovaný Pokuta v jednací síni

Článek

Událost se stala na konci loňského května před jednou ze základních škol. Pokuta podle státní zástupkyně tehdy napadl nožem italského otce dítěte, který měl syna zrovna v náručí.

Soud ho dnes vyslechl prostřednictvím videokonference v jiné jednací síni, než byl po danou dobu obžalovaný. Průběh konfliktu popsal odlišně od ženy i Pokuty, který mu podle něj už dříve vyhrožoval s tím, že si na něj počká. „Plánoval moji smrt,“ uvedl.

V lednu 2023 jel do Itálie se ženou, jejich společným synem a jejím starším synem. „Byla na tom strašně kvůli drogám, které jí Pokuta dával,“ vypověděl.

V květnu se vrátila do Čech nejprve žena s dětmi a později i otec společného potomka. „Volal jsem jí z Florence, že už jsem tady, a ona mi řekla, ať domů nejezdím,“ popsal svědek. V tu chvíli prý pochopil, že se žena schází s Pokutou a jel si pro syna.

Přijel si pro syna

Konflikt vznikl ve chvíli, kdy Ital s dítětem šli po ulici a potkali se náhodou se ženou, jejím starším dítětem a Pokutou, který měl podle Itala v ruce nůž. Podle svých slov prosil ženu, aby s dětmi odešla, a rozeběhl se za Pokutou.

Cestou vzal kůl, který mu v té chvíli zdrogovaná žena vytrhla z ruky a strhla ho na zem. Ital řekl, že pak proti němu stanul Pokuta s nožem a jeho otec.

Nikdy chlapci neublížil, hájila svědkyně muže, který při konfliktu v Mostě zabil jejího čtyřletého syna

Krimi

„Viděl jsem nebezpečí, tak jsem vzal syna do náruče,“ uvedl. Podle Itala na něj zaútočil Pokuta a jeho otec, pak obžalovaný bodnul syna. „Je to ignorant, je to dement, za všecko může jeho otec,“ řekl s tím, že úmrtím chlapce trpí celá jeho italská rodina.

„Tihle lidi absolutně zničili můj život úplně ve všem. Nemůžu se dočkat, až to skončí, už nemůžu. V noci nespím,“ dodal. Vinu nesou podle něj Pokuta, jeho otec a matka dítěte.

Jako svědek dnes stanul před soudem i otec obžalovaného, vypovídat ale odmítl.

Agresor byl pod vlivem drog

Pokuta, který byl v době činu pod vlivem pervitinu a marihuany, u soudu při zahájení procesu řekl, že kluka miloval a nikdy by mu neublížil. Stejně se vyjádřila i matka dítěte. Vztah mezi italským otcem a synem označila za špatný.

Obžalovaný podle znalců netrpí žádnou duševní chorobou, má smíšenou poruchu osobnosti se sklonem k závislostnímu chování. Jeho jednání v daný den označili za afektivní zkratkovou reakci ve vyhroceném situačním konfliktu ve chvíli, kdy byl pod vlivem drog. Intoxikace v době činu nebyla podle znalců tak zásadní, aby jednání ovlivnila.

Hlavní líčení bude pokračovat v květnu.

Tloukli zvířata tyčí do hlavy. Za brutální poměry na jatkách byli odsouzeni tři zaměstnanci

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám