Hlavní obsah

Při domovní prohlídce našli detektivové hlavu tygra i vypreparované karety obrovské

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Blansko

Detektivové protikorupční policie se nestačili divit při domovní prohlídce v jednom prověřovaném případu. Našli tygří hlavu s kůží, preparované mořské želvy a varana. Všechna zvířata patří mezi ohrožené a jsou chráněna mezinárodními úmluvami. Dokumenty k nim ale majitel nedoložil.

Foto: Policie ČR

Hlava a kůže tygra nalezeného v domě

Článek

Protikorupční policie prováděla podle mluvčího Jaroslava Ibeheje na začátku prosince v domě v Rájci-Jestřebí na Blanensku prohlídku v souvislosti s případem veřejných zakázek. Kromě jiného však našli preparovaná zvířata.

„Inspekci byly předány dvě vypreparované mořské želvy karety obrovské, jedna tygří kůže s hlavou a jedna vycpanina varana stepního. Všechny tyto druhy jsou chráněny úmluvou CITES. Mořské želvy a tygr jsou přitom druhy přímo ohrožené vyhubením, a patří tedy do nejpřísněji chráněné kategorie CITES,“ informovala mluvčí České inspekce životního prostředí Radka Burketová.

Foto: Policie ČR

Preparované karety obrovské

„Vlastník zatím nedoložil k exemplářům žádné doklady a policii ani řádně neobjasnil, kde a jak věci získal. Dotyčného jsme vyzvali k prokázání původu exemplářů. Pokud jejich nabytí nebude věrohodně doloženo, zahájí inspekce řízení o zabavení,“ uvedl ředitel inspekce Erik Geuss.

Bližší informace o případu veřejných zakázek policie zatím sdělit nechce. „Lze uvést, že jsme v domě prováděli úkony trestního řízení v rámci prověřování případu. Nikdo dosud nebyl z ničeho obviněn,“ doplnil Ibehej na dotaz Novinek.

Foto: Policie ČR

Nalezený varan stepní

Kareta obrovská je podle inspekce kriticky ohrožena v důsledku znečištění oceánů a nadměrného rybolovu, protože se často zamotává do rybářských sítí. Je lovena i pro obchod se suvenýry. Podobně se snižují i počty tygrů v přírodě. Střílejí je pytláci, aby z nich získali kůži a kosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám