Hlavní obsah

Převaděč ujížděl s dodávkou plnou migrantů policii v Břeclavi a boural, 21 zraněných

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Břeclav
Aktualizováno

Převaděč s dodávkou, v níž převážel 29 migrantů ze Sýrie, v sobotu ráno havaroval na kraji Břeclavi poté, co se snažil ujet policejní hlídce. Záchranáři po nehodě ošetřili 21 zraněných, z toho šest těžce a patnáct středně těžce a lehce. Mezi zraněnými bylo i pět dětí. Řidič se podle policie při pronásledování snažil vytlačit hlídku ze silnice.

Pronásledování dodávky plné migrantů v BřeclaviVideo: Policie ČR

 
Článek

„Dnes okolo 7:00 nezastavila bílá dodávka na hraničním přechodu Lanžhot – stará cesta ke kontrole a místo toho pokračovala vysokou rychlostí směrem do České republiky. Policisté ji začali pronásledovat služebním vozidlem. Když se ji pokusili zastavit s tím, že dodávku předjeli, začal je řidič vytlačovat ze silnice,“ popsal začátek incidentu Vala.

Převaděč ujížděl až do Břeclavi, kde za podjezdem železniční tratě nepokračoval doprava po hlavní silnici, nýbrž ve vysoké rychlosti vletěl do uličky místní zástavby. Zdemoloval dopravní značení, odhodil dvě zaparkovaná auta a narazil do domu.

V Břeclavi bourala dodávka s migranty.Video: Milan Vojtek, Právo

Pronásledující policisté byli na místě vzápětí a z dodávky začali vytahovat zraněné. Ve voze se kromě řidiče tísnilo devětadvacet lidí.

Policisty a hasiče ihned následovali zdravotničtí záchranáři, kteří na místo vyslali několik jednotek včetně velkokapacitní sanitky.

Zdravotníci později upřesnili, že po nehodě ošetřili 21 zraněných, z toho šest těžce a patnáct středně těžce a lehce. Mezi zraněnými bylo i pět dětí.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Řidič pronásledované dodávky s migranty boural v Břeclavi.

Zranění putovali do nemocnic v Břeclavi, Hodoníně Kyjově a do fakultních nemocnic v Brně.

Do nemocnice na ošetření nakonec putoval i jeden policista, který se zranil při vyprošťování migrantů.

Foto: Policie ČR

Pronásledování dodávky plné migrantů v Břeclavi

„Probudila nás obrovská rána, slyšeli jsme sirény a viděli, jak k tomu nabouranému autu přiběhli policisté a začali ty lidi vytahovat. Bylo jich tam hodně,“ řekl obyvatel z protějšího domu Jan Fibingr.

Hasiči na místě provedli protipožární opatření. „Bylo štěstí, že neurval (řidič dodávky) plynovou přípojku,“ komentoval dění jeden z hasičů.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Řidič pronásledované dodávky s migranty boural v Břeclavi.

Policie na Twitteru uvedla, že převaděče zadržela, případ si na místě převzali kriminalisté.

Převaděč se bude zodpovídat z umožnění nedovoleného překročení státní hranice a ze zločinu obecného ohrožení. Škodu na vozidlech, značení a domě teprve policisté vyčíslí.

Dodávka měla polské registrační značky, řidič podle dostupných informací ale z Polska nebyl.

Kontroly lidé v česko-slovenském pohraničí uvítali

Domácí

Nehoda se stala v době, kdy policisté dočasně obnovili kontroly na hranicích se Slovenskem. Akce začala od půlnoci na čtvrtek, zatím se plánuje do 8. října.

Důvodem je významně rostoucí počet utečenců zejména ze Sýrie, kteří hranice do Česka nelegálně překračují.

Foto: Policie ČR

Nehoda dodávky s migranty v Břeclavi

Za první dva dny zadrželi policisté v Jihomoravském kraji přes 300 migrantů a téměř 20 převaděčů. Kromě Česka obnovilo kontroly na hranicích se Slovenskem také Rakousko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám