Hlavní obsah

Přerazil o otce pánev a pak ho ubodal, dostal 12,5 roku

Právo, Petr Kozelka
Brno

Hodně nešťastný způsob k vyřešení vleklých rodinných problémů zvolil 24letý mladík z Vyškovska. Spor se svým psychicky nemocným otcem totiž vyřešil tak, že o otcovu hlavu nejprve přerazil pánev a pak otřeseného muže ubodal. Krajský soud v Brně mladíka poslal za vraždu na 12,5 roku za mříže.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Po předchozí rozepři, kdy mu měl otec vyhrožovat usmrcením a také usmrcením jeho matky, vzal obžalovaný pánev a poté, co na něj otec nožem zaútočil, jej obžalovaný údery pánví do hlavy zpacifikoval,” uvedl u soudu žalobce Ivan Hrazdira.

„Otec se svalil do křesla, kde jej obžalovaný ještě dvakrát udeřil pánví do hlavy, až se pánev rozlomila, pak vzal nůž s délkou čepele 21 centimetrů a zasadil mu osm ran,“ doplnil státní zástupce.

BEZ KOMENTÁŘE: Obžalovaný syn před soudemVideo: Petr Kozelka, Právo

Ubodaný sedmapadesátiletý muž se dlouhodobě léčil se schizoafektivní poruchou osobnosti a soužití s ním bylo podle svědků komplikované. Osudný den loni v září prý syn našel svého otce, jak sedí v obývacím pokoji se dvěma noži položenými na stolku před ním. Syna prý obvinil, že mu psychiatr chce kvůli němu a jeho matce snížit léky, za což je zabije.

„Vzal nůž a šel proti mně. Zachvátila mě panika, vzal jsem si pánev. On pořád vyhrožoval a chtěl mě bodnout, tak jsem ho praštil pánví, až se svalil do křesla,“ vzpomínal mladík.

V křesle otřesenému muži ještě o hlavu přerazil pánev, ale otec prý dál nadával. „Pak mi řekl: A to se na víc už nezmůžeš? Tak jsem popadl nůž a několikrát jsem ho bodl,“ dodal pachatel.

Podle znalců z oboru soudního lékařství neměl otec šanci na přežití. „Měl poraněné plíce i srdce. Šlo o absolutně smrtelná zranění, napadeného nebylo možno zachovat při životě žádnou pomocí,“ konstatovali.

Mladíkův obhájce se ještě marně snažil senát v čele s Andreou Svobodovou přesvědčit, že na mladíkovo jednání by se mohlo nazírat jako na zabití, nikoli vraždu. Státní zástupce ale upozornil, že když otce zpacifikoval pánvičkou, mohl odejít a v útoku už nepokračovat.

Rozsudek není pravomocný, obhajoba se proti trestu na místě odvolala, případ tak posoudí ještě Vrchní soud v Olomouci.

Reklama

Výběr článků

Načítám