Hlavní obsah

Pražský policista, který namol opilý rozpoutal násilí, skončil mimo službu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Policistu, kterého kamera zachytila při drsném napadení 19leté dívky před klubem v Praze, nadřízení postavili mimo službu, čímž ukončili řízení o zproštění výkonu služby. Případem se dál zabývá Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), přičemž policista zůstává doma s polovinou platu.

Foto: Síť X/@desoleole

Drsný incident s opilým policistou

Článek

O vývoji v případu ve středu informovala policie na síti X.

„Řízení ve věci zproštění, které nadřízený s dotyčným vedl, skončilo a policista byl zproštěn výkonu služby. Případ v trestní rovině stále řeší Generální inspekce bezpečnostních sborů,“ napsala policie.

Obecně se k řízení o postavení mimo službu přistupuje například, když se daný příslušník prověřuje kvůli podezření z nějakého protiprávního jednání. Když jsou policisté takto mimo službu, nesmí do práce, přičemž podle zákona mají nárok na příjem ve výši padesáti procent služebního příjmu.

U zmíněného policisty je ještě ve hře upřesnění právní kvalifikace týkající se rozruchu, a hlavně násilí, které podle svědectví rozpoutal.

Podle již dřívějších informací je policista podezřelý z napadení i dalších lidí osudný večer, a jak Novinky ve středu uvedly, může mu hrozit vyšší trest kvůli vážnějšímu zranění jedné z poškozených dívek.

Dívku napadenou opilým policistou museli operovat

Krimi

Přitěžující okolností je fakt, že napadená utrpěla zlomeninu nohy, skončila v nemocnici, a musela dokonce na operaci. Její léčba se navíc následně protáhla.

Případ drsného napadení 19leté dívky vyšel najevo v březnu, video zachycující incident koluje na sociálních sítích. Událost se stala v noci na 17. února před klubem v ulici Nádražní v Praze 5, policista s policistkou byli podle všeho na tahu z policejního plesu na Žofíně.

Kamera zachytila rovněž značně drsný moment, kdy policista klečící dívku s hlavou na zemi chytil za vlasy a bez varování, aniž by na něj viděla, ji vší silou zatáhl svým směrem do silnice. Dívka pak zůstala ležet.

Do incidentu je zapletena i partnerka policisty, rovněž strážkyně zákona, přičemž i její roli prověřují nadřízení a inspekce. Policista nadýchal 2,6 promile, jeho družka 1,6.

Zpitého policistu za násilí zatím nevyhodili, i když mohou

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám