Hlavní obsah

Pražský fanoušek Scarlett Johansson uvěřil, že mu píše na WhatsApp. Zaplatil přes 200 tisíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Jako vysněný kontakt vypadal vzkaz v aplikaci WhatsApp podepsaný známou americkou herečkou Scarlett Johansson, která měla osobně nabídnout fanouškovskou kartu. Nakonec ale po něm 49letému muži z Prahy zůstal jen dluh přes 200 tisíc korun. Dostal sice nejdřív kreditku s pěti miliony dolarů, bylo ale nutné ji odblokovat za 1000 dolarů, o což se opakovaně snažil.

Foto: Profimedia.cz

Scarlett Johansson

Článek

„Romantické podvody jsou přicházejícím trendem z ciziny, kdy se pachatelé vydávají za celebrity nebo jejich manažery a snaží se u poškozených získat důvěru a vylákat z nich peníze. U těchto podvodů nejsou oběťmi jen ženy, ale i muži jako v tomto případě,“ informoval ve středu o případu mluvčí policie Jan Rybanský.

Neznámý podvodník vydávající se za světoznámou 38letou herečku muže oslovil počátkem května přes aplikaci WhatsApp a nabídl mu fanouškovskou kartu za 2500 dolarů (zhruba 58 tisíc korun) s tím, že když ji koupí, jako dárek dostane měsíčně 5000 dolarů.

Muž na to přistoupil, poslal peníze a dál s podvodníkem komunikoval. Po čase kartu skutečně dostal, navíc s ní dorazila kreditní karta, u níž muž zjistil, že na ní mělo být k dispozici bezmála pět milionů dolarů.

Pošlu úspory a přijedu, lásko, tvůj Colin Firth. Podvodník obral seniorku z Jičínska o 140 tisíc

Krimi

„Pokusil se opakovaně převést dvacet tisíc dolarů na svůj účet, peníze ale nedorazily. Nepochodil ani při placení nákupů,“ zmínil mluvčí s tím, že pak skončila kreditka zablokovaná.

Zrušit tohle omezení měl podle instrukcí poplatkem za 1000 dolarů, o což se opakovaně snažil prostřednictvím vkladomatu virtuální měny bitcoin. Podle Rybanského tímto způsobem posílal celkem zhruba 150 tisíc korun.

Mezitím ještě plánoval setkání s domnělou herečkou v New Yorku, kam za ní měl přiletět.

Foto: Yara Nardi, Reuters

Tom Hanks a Scarlett Johanssonová před premiérou filmu Asteroid City.

„Zakoupil letenky, ale obratem mu bylo sděleno, ať nikam nelétá, že si to zástupce herečky nepřeje. Zoufalému fanouškovi tak nezbývalo nic jiného než letenky stornovat, čímž přišel o více než deset tisíc korun a neodletěl,“ sdělil mluvčí.

Kdy přesně se zmíněným kontaktem, se kterým komunikoval do půlky srpna, došla muži trpělivost, a zda případ již v té době ohlásil policii, mluvčí nezmínil.

Podvedený se ale ještě v září stal obětí jiného podvodu, kdy reagoval na inzerát v aplikaci Telegram slibující zhodnocení 1500 korun na téměř půl milionu investicí do kryptoměn.

„Muž pak přes aplikaci Trust Wallet po první částce poslal dalších téměř 10 tisíc korun vyžadovaných jako poplatky nutné pro převod výdělku z investice. Když po něm chtěl podvodník další peníze na poplatky, muž kontaktoval svou banku, která mu potvrdila, že se stal obětí podvodu,“ dodal Rybanský.

Hledala informace o oblíbeném herci. Začala si psát s podvodníkem a přišla o 620 tisíc

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám