Hlavní obsah

Požár vrakoviště hasiči v Ostravě likvidovali 22 hodin. Explodoval zřejmě drtič

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Rozsáhlý požár autovrakoviště v Ostravě-Vítkovicích, který vypukl v pondělí ráno, se hasičům podařilo zdolat až v noci na úterý. Zásah byl ukončen až v úterý po ranním rozednění. Podle firmy ho zavinila zřejmě exploze v drtiči. Po ní ze stroje vylétl hořící materiál, který zapálil odpad uskladněný v jeho blízkosti.

V Ostravě hořelo po výbuchu vrakovištěVideo: TV Polar

 
Článek

„Ještě přes noc se požářiště prolévalo vodou, zásah skončil dnes v 6.06. Teď už na místě pracují jen vyšetřovatelé,“ uvedl v úterý dopoledne mluvčí moravskoslezských hasičů Jakub Kozák. Proč začalo hořet, prověřuje společně s hasiči také policie. U takto rozsáhlých požárů přitom prověřování trvalo velmi dlouho, řadově několik měsíců.

V Ostravě hoří po výbuchu vrakoviště, plameny hasil vrtulník s bambivakem

Krimi

Oheň se v pondělí ráno rozhořel v areálu firmy SPV Recycling CZ, ta se zabývá výkupem a likvidací autovraků a kovového odpadu. Podle policie masivnímu požáru předcházel výbuch, nikdo nebyl zraněn.

„Stroj, u kterého hořelo, momentálně nefunguje. Jsme uprostřed vyšetřování,” řekl ČTK ředitel společnosti Jiří Šašek. Mluvčí společnosti Andrej Čírtek uvedl, že „při drcení odpadového materiálu v drtiči došlo k explozi, která vymrštila z drtiče hořící materiál, od něhož zahořel odpad uskladněný v jeho blízkosti”.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Hasiči při zásahu na vrakovišti

Hasiči na místo vyjeli v osm hodin ráno. „Po příjezdu byl materiál zasažen plameny v plném rozsahu, z hromady se ozývaly detonace. Na místě došlo k požáru hromady plastových tonerů, přibližně 1500 tun autovraků a kovového šrotu a také 600 tun drceného recyklátu,“ popsal Kozák začátek zákroku.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Hasiči při zásahu na vrakovišti

Hasiči k likvidaci nasadili vodu i pěnu – u události zasahovaly i speciální kombinované hasicí automobily, obrněná cisternová automobilová stříkačka i pětinápravový velkoobjemový speciál Tatra. Povolán byl kontejner se zásobou pěnidla.

Velitel zásahu povolal na místo policejní vrtulník s hasicím babmbivakem, v průběhu zásahu jej doplnil druhý, který vykrýval čas potřebný na doplňování paliva prvního stroje.

Foto: HZS

Z hořícího vrakoviště v Ostravě stoupal hustý dým

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám