Hlavní obsah

Hořelo u Pravčické brány v Českém Švýcarsku. Policie zadržela podezřelého

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Třetí stupeň poplachu vyhlásili hasiči ve čtvrtek odpoledne kvůli požáru v národním parku České Švýcarsko. Hořel pruh lesa v oblasti mezi státní hranicí a Pravčickou bránou. Na místo byl povolán vrtulník. Národní park uvedl, že požár byl již lokalizován. Viníci byli podle všeho odhaleni, jeden podezřelý byl zadržen.

Foto: Václav Danita, Novinky

Hasiči u požáru pod Pravčickou bránou

Článek

Mluvčí Správy národního parku České Švýcarsko Tomáš Salov řekl, že hořelo na přístupové cestě k Pravčické bráně. Požár podle jeho informací vznikl zřejmě od pyrotechniky.

Viníci se přiznali

„Příčinou požáru byla lidská neopatrnost. Dnešní den se na území národního parku pohybuje větší množství návštěvníků v souvislosti se svátky v sousedním Sasku. Proto správa NP posílila během dnešního dne hlídkovou činnost v terénu, a to i ve spolupráci s Policií ČR. Díky tomu se zřejmě podařilo dopadnout i viníky, kteří se údajně k činu na místě přiznali,“ uvedl mluvčí NP Tomáš Salov.

Foto: HZS Ústeckého kraje, Bez zdroje

Hasiči likvidují požár pod Pravčickou bránou

Policie odpoledne na twitterovém účtu potvrdila, že zadržela jednoho člověka. „Je podezřelý z obecného ohrožení z nedbalosti. Zadržený může mít přímou souvislost s požárem, “ uvedla mluvčí policie Veronika Hyšplerová. Na dotaz, co požár způsobilo, Hyšplerová řekla, že v tuto chvíli policie další informace nemůže poskytnout, protože je na počátku vyšetřování.

Do Českého Švýcarska se lidé vracejí

Cestování

V Německu se slaví Den otců

Na dnešek připadá v Německu Den otců. ČTK na místě zjistila, že se v  rezervaci pohybují velké skupiny lidí, parkoviště jsou plná. V jedné z  místních restaurací byli převážně zahraniční hosté. Salov řekl, že během těchto oslav, pro které si cizinci hojně vybírají právě národní park, se často řeší incidenty spojené s alkoholem a odpalováním pyrotechniky.

„Mohu potvrdit, že hasiči vyjeli k požáru mezi státní hranicí a Pravčickou bránou,“ řekl Novinkám kolem půl třetí odpoledne mluvčí hasičů Lukáš Marvan.

Později na Twitteru doplnil, že k požáru vyjelo devět hasičských jednotek. „Byl povolán vrtulník s hasicím vakem. Byla hlášena zasažená plocha 12 × 100 metrů. Policie provádí součinnost,“ napsal. „Vyhlášen byl třetí stupeň poplachu,“ uvedl tehdy Marvan.

Požár dohašovalo devět jednotek, následně se většina vrátí na základnu. Přes noc budou místo hlídat dvě hasičské jednotky.

Foto: NP České Švýcarsko, Bez zdroje

Požár pod Pravčickou bránou

Podle vedení národního parku České Švýcarsko vzplála kolem druhé hodiny odpoledne na přístupové cestě k Pravčické bráně od Tří pramenů hrabanka a suché dřevo na zemi. Kolem třetí hodiny odpoledne byl již požár lokalizován.

V národním parku bojovali hasiči loni s rozsáhlým požárem. Vypukl 24. července u Hřenska a postupně se rozšířil na plochu až 1200 hektarů. Plameny se podařilo zdolat po dvaceti dnech. Kvůli požáru musely být evakuovány některé obce. Oheň nejvíce poškodil Meznou, kde shořelo několik domů. Zásah všech složek integrovaného záchranného systému vyšel na čtvrt miliardy korun.

Foto: Václav Danita, Novinky

Hasiči u požáru pod Pravčickou bránou

Loňský požár v NP České Švýcarsko Video: Hasičský záchranný sbor ČR

V minulých týdnech média informovala, že se k požáru přiznal muž, který měl zapálit také posedy v národním parku. Policie to však nepotvrdila a nekomentovala. Otazník nad pachatelem tak zůstává.

Založil jsem požár v Českém Švýcarsku, řekl policii muž

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám