Hlavní obsah

Postiženému chlapci z České Lípy zmizely chytré fenky, jež umí předvídat záchvaty

Česká Lípa

Do nepříjemné situace se dostal osmiletý chlapec z České Lípy, který je mentálně i fyzicky postižený a jehož hendikep mu pomáhaly zvládat dvě fenky australského ovčáka. Zvířata ale rodině tento týden zmizela ze zahrady. Jedno z nich dokáže u chlapce předvídat epileptický záchvat. Policie prosí veřejnost o pomoc při hledání.

Foto: Policie ČR

Pátrání po fenkách australského ovčáka na Českolipsku

Článek

O pátrání ve čtvrtek informovala mluvčí policie Ivana Baláková, fenky se ztratily z pondělí na úterý ze zahrady domu v obci Dobranov, která patří k České Lípě.

Nezvyklé pátrání, kdy policie výjimečně nehledá člověka, ale zvíře, vyhlásila policie hlavně kvůli pomoci osmiletému chlapci, který je postižený fyzicky i mentálně.

„Právě o to více přilnul ke dvěma fenkám plemene australský ovčák, které mu rodiče pořídili pro radost. Jde o roční, hnědo-bílou fenku Merry a pětiletou, šedo-černo-bílou fenku Kitty. Ta starší je na Filípka tolik napojená, že u něj dokáže rozpoznat i blížící se epileptický záchvat a jeho rodiče na něj štěkotem upozornit,” zmínila Baláková.

Spícímu muži ukradli v metru psa. Po čtyřech dnech našli lidé zvíře zraněné

Krimi

Dítě je podle mluvčí po ztrátě fenek velmi nešťastné. Podle svědků se „australačky” pohybují společně po okolí, přičemž naposledy byly vidět  ve středu mezi 18. a 19. hodinou ve vzdušnou čarou zhruba 10 kilometrů vzdáleném Vranově u Mimoně.

Foto: Policie ČR

Pátrání po fenkách australského ovčáka na Českolipsku

„Můžete-li pomoci je vrátit zpátky Filípkovi, volejte prosím rodinu na telefonním čísle 733 745 982. Informaci o pohybu psů také můžete předat mimoňským strážníkům, kteří o případu rovněž vědí,” dodala Baláková.

Australský ovčák je pracovní pes, původně šlechtěný například k pasení stád krav nebo ovcí. Jedná se o lidem velmi oddané plemeno, australáci jsou rovněž známí svou inteligencí a schopností se rychle učit řadu povelů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám