Hlavní obsah

Babiš řečnil přes dvě hodiny. Soudce ho musel několikrát srovnat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Závěrečné řeči obžalovaného expremiéra Andreje Babiše a jeho bývalé poradkyně Jany Nagyové zazněly v pátek u Městského soudu v Praze, který řeší kauzu Farmy Čapí hnízdo. Rozsudek soud vyhlásí v pondělí. Novinky sledovaly dění v soudní síni v on-line reportáži.

Andrej Babiš u soudu 6. 1. 2023Video: Novinky

 
Článek

13:19 - Hlavní líčení v kauze Čapí hnízdo je u konce. Soudce Šott vyhlásí rozsudek v pondělí v 9:00. Jak připomněl soudce, obžalovaní ani advokáti nemají povinnost dorazit. Babiš i Nagyová požádali soud, aby se nemuseli vyhlášení rozsudku zúčastnit.

13:12 - Nagyová se vzdala práva na poslední slovo a Babiš se vyjádřil již jen v krátkosti.

13:10 - Babiš ukončil svou závěrečnou řeč. Na konci zopakoval, že dění kolem jeho syna je důkazem o tom, že jeho případ je zpolitizovaný.

12:55 - „Čtete věci, které jsou okrajové,“ přerušil Šott znovu Babiše.

„Já to ale považuji za důležité,“ opáčil Babiš, jako by se nic nedělo a aniž by se na soudce podíval.

„Musím vás v tuto chvíli přerušit,“ trval na svém Šott.

Do toho se vložil Babišův obhájce Michael Bartončík a na soudce apeloval, že jeho klient má právo na tento komentář v rámci závěrečné řeči, navíc už se má chýlit k závěru. Soudce vyhověl, Babiš čte dál.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Andrej Babiš v přestávce před před závěrečnou řečí, listiny na stole zakrývají kabáty.

12:48 - Soudci Janu Šottovi viditelně dochází trpělivost. Babiš čte z knihy, ve které mají být přepisy textové komunikace jeho syna s dalšími lidmi a mají v ní být důkazy o tom, jak byl Andrej Babiš mladší manipulován. Četba působí poněkud zmatečně a v Babišově závěrečné řeči nyní není složité se ztratit. Když Babiš navíc ocitoval zprávu obsahující vulgarismus, na Šottovi bylo vidět unavené gesto. Zatím ale Babiše nechává mluvit.

12:40 - V řadách veřejnosti během hlavního líčení přibyli někteří kolegové soudce Jana Šotta. Soudci Městského soudu v Praze se přišli podívat na Babišovu závěrečnou řeč.

12:34 - Soudce Jan Šott i členové jeho trestního senátu působí místy trochu netrpělivě, zejména když Babiš přeskakuje ke zmínkám z politiky a médiím a jeho řeč je poněkud heslovitá. Hned několikrát se mezi sebou o něčem v tichosti radili.

Zatímco před hodinou Šott Babiše upozornil, že se má držet tématu projednávané věci, tedy FČH, nechává teď obžalovaného hovořit. Závěrečná řeč je jedním z důležitých práv obžalovaných u soudu a její narušování je citlivá a napadnutelná záležitost.

12:12 - Babiš zatím hovoří přes hodinu a na téma okolností dotace pro Farmu Čapí hnízdo došlo spíš jen okrajově. Na dotaz soudce, který zvažoval polední pauzu, Babiš avizoval, že bude mluvit ještě zhruba hodinu.

12:11 - Podle Babiše byl jeho syn zneužit v kauze zaměřené proti svému otci, byl ovládnut a mafie, která chce dostat expremiéra z politiky, jeho synovi vymazala mozek.

11:58 - Podle Babiše média vytvořila legendu o tom, že synovi vymyslel diagnózu. Další lží podle expremiéra je kauza údajného únosu Babiše mladšího před lety na Ukrajinu.

11:53 - Babiš dal synovi podle svých slov mimo jiné 12 milionů korun, aby si zařídil bydlení. Soudu také předložil fotky z jeho promoce v USA s tím, že synovi zařizoval v minulosti prestižní studium v zahraničí.

11:47 - Babiš přešel k tématu svého syna Andreje Babiše mladšího, který v kauze vystupuje jako svědek. Dříve při hlavním líčení mluvil proti svému otci. Podle Babiše byl ale jeho syn, který trpí duševním onemocněním, zneužit v politickém trestním stíhání. Babiš předal soudu fotografie, které mají dokládat, že se o svého syna vždy staral. „Je to pro mě důležité, mě se to bytostně dotýká, když účelově ze mě někdo dělá špatného otce. Já jsem se celý život staral o moje děti a o syna samozřejmě taky a celá ta tragédie s jeho nemocí, to jsem já prožil,“ zdůraznil expremiér.

11:39 - „Tak to jsou ty věci. Jsem přesvědčen, že jde o zpolitizovanou kauzu. A proč? Jde o snahu dostat mě z politiky,“ uvedl Babiš.

11:36 - Babiš přeskočil k svědkům. Jedna ze svědkyň například uvedla, že ji Babiš zval na rodinný oběd. Expremiér tvrdí, že svědkyně lhala a že ji ani nezná. „Naše rodina nezve lidi, které nezná,“ dodal.

Rovněž zmínil svědkyni Terezu Svěrákovou, marketingovou specialistku, která hovořila v jeho neprospěch. Babiš uvedl, že působí ve volebním týmu prezidentské kandidátky Danuše Nerudové a coby rovněž kandidát na Hrad zapochyboval o motivacích svědkyně vypovídat proti němu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda senátu Jan Šott

11:25 - „Vybočujete z projednávané věci,“ musel soudce Jan Šott přerušit Babiše, který rozebíral roli médií v jeho kauze. „Nás to nezajímá,“ zdůraznil soudce s tím, že problematika médií není tématem tohoto hlavního líčení.

11:23 - Babišovu řeč zbarvují emoce, místy zvyšuje hlas, gestikuluje a pokládá řečnické otázky. Přeskakuje mezi tématy a střídá v rukou listiny, které má připravené na stole.

11:16 - Podle Babiše se jedná o smyšlenou kauzu, na které se podílejí média. „Pane předsedo, kdybych chtěl podvádět, dal bych to na Kypr. Většina těch médií tady jsou oligarchové,“ zmínil Babiš soudci a prstem ukazoval směrem do řad určených veřejnosti.

11:13 - „Pane předsedo, moje nadace rozdělila 780 milionů korun a já sám jsem dal na charitu 40 milionů a v rámci této kauzy jsem poslal speciálně 52 milionů na charitu. Kde je ta škoda? Komu vznikla škoda?“ naráží Babiš na tvrzení obžaloby, že v případu dotace pro farmu vznikla škoda bezmála 50 milionů korun.

11:08 - Podle Babiše jsou v kauze překrucována zákonná pravidla, když se aplikují paragrafy z roku 2008 na situaci v roce 2015. „V EU dodnes nikdo neví, co je malý a střední podnik,“ uvedl.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Andrej Babiš u soudu

11:05 - Andrej Babiš začal svou závěrečnou řeč. „Chci říct dvě věci. Nikdy bych tady nestál, pokud bych nevstoupil do politiky. Dodnes nevím, proč před tímto soudem stojíme společně s paní Nagyovou,“ řekl v úvodu Babiš.

Nagyová: Babiš neprovedl nic špatného, nápad na dotaci byl můj

10:55 - Nagyové řeč skončila, po krátké pauze vyhlášené soudem bude mluvit Babiš.

10:50 - Nagyová obhajuje Babiše a cítí lítost, že se kvůli projektu, který „si vymazlila“, dostalo do problémů tolik dalších lidí, kteří s ním neměli nic společného.

Po obvinění Babišovi podle svých slov hned navrhla, že situaci vysvětlí.

„On přece nic špatného neudělal,“ řekla o Babišovi s tím, že to byla ona, kdo přišel s nápadem na dotaci, a měla ručit za to, že bude vše v pořádku, a rovněž Babišova rodina se na ni spoléhala.

10:31 - Nagyová uvedla, že neměla žádný motiv k trestné činnosti. Obžaloba tvrdí, že Farmu Čapí hnízdo brala jako svůj projekt, a proto chtěla získat dotaci za každou cenu.

Nagyová sice souhlasí s tím, že jí na projektu hodně záleželo, ale právě proto byla podle svých slov motivovaná k tomu, aby naopak vše proběhlo podle pravidel a bezchybně.

„Přece si dobrovolně nesednete na sud se střelným prachem a nečekáte, až přijde nějaký auditor a vybouchne to,“ zdůraznila Nagyová.

10:19 - Na řadě jsou závěrečné řeči obžalovaných, jako první se zvedla a mluví do mikrofonu Jana Nagyová.

„Nikdy jsem nevěřila, že se dostaneme až sem,“ uvedla s tím, že kauza od začátku vypadala podle ní spíš jako hloupý vtip. Z textu obvinění pro ni bylo zřejmé, že jeho autor neví nic o světě dotací a jak fungují.

10:18 - Bartončík se po více než hodině dostal do závěru své řeči, navrhuje u svého klienta Babiše zproštění obžaloby. Podle advokáta neexistuje důkaz o tom, že by Babiš konal vědomě za účelem pomoci k trestnému činu, stejně se nepotvrdilo, že by věděl cokoli o podmínkách pro získání dotace pro Farmu Čapí hnízdo.

10:04 - Bartončík tvrdí, že Andrej Babiš mladší je sice léčen kvůli psychiatrické diagnóze a u soudu se rovněž řešil posudek jeho psychického stavu, rozpory mezi jeho výpovědí a jinými důkazy ale nejsou způsobeny jen onemocněním, nýbrž podle Bartončíka jde o vědomou snahu poškodit svého otce.

9:51 - Babišův obhájce zpochybňuje svědectví expremiérova syna Andreje Babiše mladšího v kauze, podle advokáta je nevěrohodné jeho tvrzení o tom, že nikdy nenabyl akcie Farmy Čapí hnízdo a podpis na souvisejících listinách není jeho.

Zatímco podle obžaloby je tvrzení doloženo faktem, že v době podpisu byl Babiš mladší v zahraničí, což má potvrzovat výpis z jeho kreditní karty, Bartončík namítl, že na kartě z inkriminovaných dní není žádný pohyb financí, takže není vyloučeno, že mohl tehdy být v Česku.

9:40 - Podle Bartončíka neexistuje jediný důkaz, že by měl jeho klient Babiš svým jednáním naplnit skutkovou podstatu trestného činu pomoci k dotačnímu podvodu ani jiné trestné činnosti.

9:34 - Až skončí svou řeč advokát Bartončík, přijdou na řadu postupně oba obžalovaní. Nejdřív bude mluvit Jana Nagyová, která ve čtvrtek avizovala, že její řeč by měla trvat kolem půlhodiny, a jako poslední promluví Andrej Babiš. Ten dříve předeslal, že jeho promluva zabere zřejmě tři hodiny.

Expremiér si stejně jako ve čtvrtek během závěrečných proslovů svých předřečníků dělá poznámky a rozkládá po stole listiny. Nagyová řeč Babišova právníka Bartončíka sleduje se zájmem.

9:22 - Dokazování bylo podle advokáta zcela vyčerpávající a obšírné a spolehlivě vyloučilo, že Babiš spáchal skutky, které mu klade obžaloba za vinu. Zejména se podle obhájce Bartončíka mělo jednat o tvrzení vyšetřovatelů o vlivu Babiše na údajně účelovou změnu firmy ZZN Agro Pelhřimov na akciovou společnost Farmu Čapí hnízdo, což vyvrátily hlavně výpovědi svědků.

9:11 - Podle Bartončíka je v obžalobě zásadní nesrovnalost mimo jiné v tom, že podle původního sdělení obvinění měl jeho klient při plném vědomí souvislostí celou věc kolem dotace pro Farmu Čapí hnízdo zosnovat a řídit, ale podle nynější obžaloby měl pomáhat spoluobžalované Janě Nagyové, která právě měla vše vymyslet.

9:05 - Slovo dostal poslední z advokátů Michael Bartončík, obhájce Andreje Babiše.

9:03 - Soudce ještě před pokračováním závěrečných řečí potvrdil, že vyhlášení rozsudku je v plánu na pondělí v 9:00 hodin. Jako při termínech na začátku hlavního líčení loni na podzim se budou vydávat vzhledem k očekávanému značnému zájmu médií a veřejnosti akreditace.

9:00 - Soudce Jan Šott zahájil pokračování hlavního líčení, na programu jsou závěrečné řeči Babišova advokáta a obou obžalovaných.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Andrej Babiš a Jana Nagyová přicházejí k hlavnímu líčení

Ve čtvrtek měl u soudu závěrečnou řeč státní zástupce a advokáti. Žalobce oběma obžalovaným navrhl tříletý trest vězení podmíněně odložený na zkušební dobu pěti let, což je nejvyšší možná podmínka.

Podle advokáta Nagyové Josefa Bartončíka se jedná o politickou a „fatálně mediální“ kauzu. Je podle něj rozdíl mezi tím, co se objektivně děje v soudní síni a co pak vidí a čte v médiích.

Andrej Babiš ve středu u soudu zopakoval, že odmítá tvrzení obžaloby. „Nikdy jsem nic trestného nespáchal, jsem nevinen. Obžaloba přednesla smyšlený příběh, což se před soudem prokázalo,“ uvedl expremiér.

Podle obžaloby Babiš nechal na přelomu let 2007 a 2008 účelově vyvést Čapí hnízdo přes příbuzné ze svého holdingu Agrofert, aby splňovalo podmínku dotace pro malé a střední firmy a na peníze dosáhlo. Po obdržení 50 milionů se pak vrátilo pod Babišův gigant.

Žalobce navrhl pro Babiše nejvyšší možnou podmínku

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám