Hlavní obsah

Žalobce navrhl pro Babiše nejvyšší možnou podmínku

Aktualizováno

Soud s Andrejem Babišem a jeho bývalou poradkyní Janou Nagyovou spěje ke svému konci. Programem čtvrtečního jednání u Městského soudu v Praze jsou závěrečné řeči. Státní zástupce pro oba obžalované navrhl tříleté podmíněné tresty. Přelíčení jsme sledovali v on-line reportáži.

Obžalovaný Andrej Babiš u čtvrtečního přelíčeníVideo: Novinky

 
Článek

15:00 - Brunova závěrečná řeč skončila a soudce Jan Šott přerušil hlavní líčení do pátečních 9:00, kdy na Brunu naváže druhý Babišův advokát, po němž budou na řadě se závěrečným proslovem obžalovaní Babiš s Nagyovou.

14:57 - Obhájce Bruna často odkazuje k paragrafům a zmiňuje základní principy trestního práva. Při promluvě se také mnohdy obrací pohledem do řad vyhrazených veřejnosti, na což ho upozornil soudce Šott. „My jsme tady,“ připomněl mu soudce s trestním senátem, ke komu má advokát místo veřejnosti hovořit.

14:45 - „Základem trestního řízení je skutek a v něm vina. A tady to jaksi uteklo a hovoří se jen o úvahách. Neříkám, že tam žádné důkazy nejsou, nějaké tam jsou, ale čeho?“ pokračoval advokát řečnickou otázkou.

14:41 - Bruna zmiňuje tvrzení z obžaloby, které je podle něj neurčité. „Obžalovaný měl pomoci k trestnému činu odstraněním překážek,“ citoval z obžaloby. Mělo se jednat o to, že Babiš podle vyšetřovatelů vytvořil podmínky pro Nagyovou, aby mohla žádat o dotaci pro farmu, a bez jeho aktivity by nebyla firma vyřazena z Agrofertu. „Takové vyjádření je neurčité. Je to úvaha, kterou někdo vytvořil a nemá ji podloženou. Je to myšleno a nikoli prokázáno,“ argumentoval Bruna.

14:32 - Babiše nelze podle Bruny uznat vinným kvůli principu právní jistoty, jinak také předvídatelnosti práva, v tomto případě jde konkrétně o fakt, že žalované jednání nebylo v době jeho údajného spáchání definováno či označováno jako trestné a nelze to uplatňovat zpětně.

14:19 - Bruna uvedl, že ačkoliv je podle něj obžaloba děravá, musí pochválit práci a jednání státního zástupce Jaroslava Šarocha. „Považuji ho za právního odborníka a celou dobu vedl řízení z mého pohledu seriózně. Výslechy svědků nekomplikoval a choval se naprosto korektně,“ chválil protistranu Bruna.

14:10 - Ještě než se přeruší hlavní líčení do pátku, promluví Babišovi advokáti. Slovo dostal první z dvojice obhájců Eduard Bruna. Ten uvedl, že podle jeho právní analýzy se Babiš trestné činnosti ve smyslu poškození finančních zájmů Evropské unie nejen nedopustil, ale ani nemohl.

14:01 - Již je zřejmé, že závěrečné řeči se ve čtvrtek nestihnou, bude se pokračovat v pátek. Rovněž to znamená, že v pátek soud rozsudek nevynese a hlavní líčení za tímto účelem odročí na pondělí.

Soudce Jan Šott to oznámil poté, co ho Babiš a jeho advokát o přestávce informovali, že expremiérova závěrečná řeč zabere zhruba tři hodiny, spoluobžalovaná Nagyová pak avizovala zhruba půlhodinu.

13:50 - Soudce vyhlásil několikaminutovou přestávku.

13:49 - Podle advokáta Nagyové Josefa Bartončíka se jedná o politickou a „fatálně mediální“ kauzu. Je podle něj rozdíl mezi tím, co se objektivně děje v soudní síni a co pak vidí a čte v médiích.

Na závěr své řeči požádal soud o zproštění obžaloby u jeho klientky.

13:37 - Andrej Babiš si během závěrečných řečí dál připravuje podklady ke své promluvě a  seřazováním listin označených zvýrazňovačem a polepených papírky s dalšími poznámkami postupně zaplňuje svůj stůl.

Vzhledem k tomu, že rozvrh soudu by se měl uzavřít v 17 hodin, a s přihlédnutím k délce předchozích závěrečných řečí (žalobce mluvil přes dvě hodiny a advokát Nagyové před pár minutami překročil hodinu) není zatím zřejmé, zda na Babišův finální proslov dojde ještě ve čtvrtek, protože má vystoupit jako poslední, přičemž před ním promluví ještě jeho dva advokáti a spoluobžalovaná Jana Nagyová. Záleží tedy na rozsahu řečí jeho předřečníků a jinak hlavní slovo ohledně programu má samozřejmě soudce Jan Šott.

13:19 - Podle obhájce Nagyové chybí u jeho klientky motiv k trestnému činu. Projekt Farma Čapí hnízdo pro ni podle něj byla hlavně novou pracovní příležitostí související s jejími koníčky.

„Ruku na srdce, vážený senáte, vážně si myslíte, že by v úvodu roku 2008, kdy věřila, že si buduje vlastní byznys, udělala fatální průšvih a zatajovala před úřady informace?“ obrátil se advokát řečnickou otázkou na soudce a jeho přísedící.

12:38 - Pro uznání viny v kauze není podle Bartončíka žádný důkaz, obžaloba obsahuje pouze domněnky, které nejsou ničím podložené.

Podle Bartončíka policie a žalobci postupovali ve smyslu „nevíme, co je špatně, ale určitě něco najdeme“.

12:35 - Podle advokáta Bartončíka obžaloba obsahuje školácké chyby. Navíc její znění je podle obhájce odlišné od obsahu původního trestního stíhání a rovněž závěrečný návrh žalobce je jiný než podaná obžaloba.

12:30 - Soudce Jan Šott vstoupil s trestním senátem do soudní síně, po polední přestávce pokračuje hlavní líčení. Na řadě je závěrečná řeč obhájce Jany Nagyové Josefa Bartončíka.

12:11 - Hlavní líčení bude pokračovat ve 12:30 závěrečnými řečmi obhajoby a obžalovaných.

11:17 - Šarochova závěrečná řeč po více než dvou hodinách skončila návrhem, co má soud podle nej udělat.

„Navrhuji uznat obžalované vinnými zcela ve smyslu obžaloby,“ řekl Šaroch.

Oběma obžalovaným navrhuje tříletý trest vězení podmíněně odložený na zkušební dobu pěti let, což je nejvyšší možná podmínka.

Žalobce rovněž navrhuje peněžitý trest pro Nagyovou 500 tisíc korun a Babiše 10 milionů korun.

Žalobce má za prokázané propojení Agrofertu a Farmy Čapího hnízda. Nagyová se podle něj dopustila dotačního podvodu a poškození finančních zájmů Evropské unie, Babiš k tomu podle obžaloby pomáhal.

Dále podle Šarocha v kauze vznikla jednáním obžalovaných škoda značného rozsahu, kdy se jednalo o bezmála padesát milionů korun.

10:47 - Šaroch se snaží znevěrohodnit znalecké posudky z oboru ekonomie zadané obhajobou. Znalci vystoupili před soudem ve středu a měli za úkol odpovědět na otázku, zda Farma Čapí hnízdo konkurovala některým firmám ze skupiny Agrofert. Podle obžaloby tomu tak bylo, a Babiš si tak měl dotovat podnikání, ve kterém už působil. Znalcům ale uvedl, že si společnosti nekonkurovaly, zadání se týkalo například Penzionu Labská nebo Sokolovny Průhonice.

Žalobce zpochybnil postup, jakým auditoři srovnávali konkurenční prostředí. Například do sokolovny se podle nich chystá jiná klientela než na farmu, podle Šarocha tomu ale tak není.

„Nevím, jestli paní znalkyně byla někdy v Sokolovně Průhonice, ale z mého pohledu se jedná o luxusní záležitost, není to nějaký bufet pro sportovce, a tato restaurace může směle konkurovat restauraci na Čapím hnízdě,“ konstatoval žalobce.

10:20 - „Považuji za prokázaný jasný zájem obžalovaného na výstavbu areálu a fungování farmy tak, aby se vše uskutečnilo podle jeho představ. Je prokázána jeho aktivní angažovanost v této souvislosti,“ uvedl Šaroch.

Cíle změny ohledně firmy ZZN Pelhřimov na akciovou společnost Farma Čapí hnízdo bylo podle žalobce to, aby se vlastníkem farmy stali lidé blízcí Babišovi, resp. jeho příbuzní a partnerka, jejichž prostřednictvím měl vliv na samotnou společnost a výstavbu farmy.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Obžalovaný Andrej Babiš u soudu (5. ledna)

9:56 - Osobní vztah Babiše k projektu Farma Čapí hnízdo podle Šarocha dokazují mimo jiné dokumenty pražské pobočky britské banky HSBC, která farmě poskytla úvěr. Například pracovníka banky při návštěvě areálu prováděl právě Babiš a v listinách týkajících se úvěru bankéři zmiňovali mimo jiné to, že farma je Babišovou „osobní záležitostí“ nebo že je připraven zvýšit základní kapitál společnosti, když to bude potřeba.

9:40 - Babiš sleduje závěrečnou řeč žalobce Šarocha „jedním okem“, jinak se spíš věnuje se zvýrazňovačem v ruce listinám, které má před sebou na stole. Místy ale lze zaznamenat rovněž nesouhlasné vrtění hlavou nebo ironický úsměv, a to když Šaroch hovoří o podle obžaloby prokázaném propojení expremiéra a farmy.

9:30 - Šaroch připomíná znalecké zkoumání pravosti podpisu Andreje Babiše mladšího na listinách o převodu akcií Farmy Čapí hnízdo, o kterém expremiérův syn tvrdil, že není jeho.

„Je zřejmé, že svědek nemá dobrý vztah s otcem, je mezi nimi určitá kontroverze, není ale důvod pochybovat o pravdivosti jeho svědecké výpovědi,“ uvedl Šaroch s tím, že výpověď navíc není osamocená, ale lze ji zasadit do dalších souvislostí.

Faktem je, že soudní znalec nemohl ohledně podpisu učinit jednoznačný závěr, protože neměl k dispozici srovnávací podpisy z inkriminované doby, tedy z let 2008 a 2009. Podle Šarocha je znaleckým závěrem tvrzení, že se „pravděpodobně nejedná“ o podpisy Babiše mladšího.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Městský soud v Praze pokračuje ve čtvrtek 5. ledna v projednávání kauzy expremiéra Andreje Babiše.

9:25 - Šaroch zmiňuje Andreje Babiše mladšího, který měl být mezi akcionáři farmy a v kauze vystupuje jako svědek.

„Opakovaně striktně odmítl, že by fyzicky jakékoli akcie přijal, že by podepsal smlouvu o převodu akcií, a uvedl, že s akciemi neměl nikdy nic společného, tudíž se nestal jejich vlastníkem,“ uvedl žalobce.

U soudu se rovněž dříve řešila věrohodnost Babišova syna jako svědka vzhledem k jeho duševnímu onemocnění. Znalkyně podle žalobce označila jeho věrohodnost jako nenarušenost a nepotvrdily se pochybnosti o jeho tendenci k vymýšlení si a bájné lhavosti.

9:12 - Šaroch se vrátil na samý začátek kauzy, kdy se z firmy ZZN Agro Pelhřimov stala Farma Čapí hnízdo. Podle obžaloby jsou kolem akcií pochybnosti.

„Nebylo zjištěno, proč byla právní forma změněna na akciovou společnost, ani kdo fyzicky předal novým nabyvatelům akcie. Je otázkou, komu byly akcie předány,“ uvedl. Podle Šarocha je ale přitom fyzické předání akcií zákonnou podmínkou.

9:05 - Soudce ukončil dokazování, hlavní líčení se dostalo do finální fáze. Začaly závěrečné řeči, jako první je na řadě státní zástupce Jaroslav Šaroch.

9:03 - Poslední návrhy Babišových obhájců na doplnění dokazování soud zamítl, považuje je za nadbytečné.

Jednalo se o projednání knihy Andrej Babiš mladší: Oči mi otevřel Bohdan Švarc, obhájce rovněž zažádal o revizní psychologický posudek stavu politikova syna, který u soudu vypovídal loni v září.

Advokát také navrhoval přerušení hlavního líčení kvůli dotazům k evropskému soudu ohledně určení, co je malý a středně velký podnik.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Soudce Jan Šott

9:00 - Soudce Jan Šott zahájil pokračování hlavního líčení.

Andrej Babiš ve středu u soudu zopakoval, že odmítá tvrzení obžaloby. „Nikdy jsem nic trestného nespáchal, jsem nevinen. Obžaloba přednesla smyšlený příběh, což se před soudem prokázalo,“ uvedl expremiér.

Podle obžaloby Babiš nechal na přelomu let 2007 a 2008 účelově vyvést tuto firmu přes příbuzné ze svého tehdejšího holdingu Agrofert, aby podmínku splňovala a na peníze dosáhla, načež se pak vrátila pod tento gigant.

ON-LINE: Pochopili jsme to napoprvé, není třeba to opakovat, zpražil Babiše soudce

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám