Hlavní obsah

Pořadatelé diskotéky překvapivě přiznali vinu. Za tlačenici pak padla podmínka a peněžitý trest

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín
Aktualizováno

K překvapení většiny přítomných v soudní síni došlo ve středu dopoledne k plnému doznání viny pořadatelů diskotéky Sud ve Slušovicích na Zlínsku, kde se v tlačenici na schodišti před vstupem na diskotéku v říjnu 2022 zranilo dvanáct mladých lidí, z toho dva byli ohroženi na životě.

Verdikt soudu nad organizátory diskotéky ve SlušovicíchVideo: Aleš Fuksa, Novinky

 
Článek

Při minulých líčeních Jiří Kotek z pozice hlavního pořadatele odmítl vypovídat a nepřiznal vinu, stejně jako jeho otec Jiří Kotek zastupující obžalovanou společnost Derby Company. Nyní však oba obrátili, a to zřejmě kvůli možnému trestu, kdy Jiřímu Kotkovi mladšímu hrozilo až osmileté vězení za obecné ohrožení z nedbalosti.

„Přiznávám svou vinu v plném rozsahu. Je mi líto, co se stalo, a chci se omluvit všem poškozeným,“ uvedl u soudu Kotek mladší. „Cítím se vinen. Rovněž se omlouvám všem postiženým. Stalo se to naší špatnou organizací. Nemám námitek proti právní kvalifikaci. V kontextu s tím, co se stalo,“ poznamenal za obžalovanou společnost Derby Company Jiří Kotek starší.

Senát Okresního soudu ve Zlíně uložil Jiřímu Kotkovi mladšímu tříletý trest podmíněně odložený na zkušební dobu 3,5 roku. Obžalované společnosti pak peněžitý trest ve výši dvě stě tisíc korun.

Lidé popadali na sebe jak lavina, uvedl u soudu ochrankář z diskotéky ve Slušovicích

Krimi

„Moudřejší ustoupí“

„Co vám mám říct. Moudřejší ustoupí. To tam napište,“ sdělil Novinkám lakonicky Jiří Kotek starší.

Státní zástupce Jan Zubek navrhoval pro Jiřího Kotka mladšího výchovný tříletý trest podmíněně odložený na zkušební dobu minimálně 42 měsíců. Pro obžalovanou společnost pak minimálně čtvrtmilionový peněžitý trest.

„Došlo k sebereflexi obou obviněných, uznali vinu v plném rozsahu. Nemohu se proto ztotožnit s otázkou viny a navrhovaných trestů. Dnešní doznání obviněných je významný prostředek, vina nebyla jednoznačně prokazována materiály. Nezpochybňuji, že zranění i nepříjemné psychické stavy u poškozených nastaly,“ sdělil obhájce obou obžalovaných Jiří Ostravský.

Dodal ale, že ze svědeckých výpovědí vyplývá, že se ani návštěvníci nechovali vhodným způsobem. „Byla sice překročena kapacita diskotéky, ale nikoliv kapacita samotného schodiště. Podle hasičské zprávy je jeho kapacita 287 osob a v inkriminovaný okamžik tam bylo asi sto lidí. Proto se ptám, kdyby nebyla překročena kapacita diskotéky a nebylo na schodišti vpuštěno víc než 287, jestli se to neštěstí nemohlo stát taky, třeba kdyby tam bylo sto lidí. Proto je třeba výrazně ocenit dnešní doznání,“ prohlásil ve středu obhájce.

Chyběl pořadatel u spodního vchodu

Uložení podmínky vysvětlil předseda senátu Ivo Krinke tím, že jde o nedbalostní trestný čin. Jak Kotek, tak firma, kterou zastupuje jeho otec, se navíc doznali. Nebezpečná situace na schodišti mezi vstupem do budovy a diskotékou podle předsedy senátu nastala kvůli chybějícímu pořadateli u spodního vchodu do objektu.

S verdiktem, který však ještě není pravomocný, je spokojený otec zraněného chlapce Dalibor Gabriel. „Obžalovaní přiznali chybu. Zdá se být, že právo vyhrálo. Syn byl v ohrožení života,“ řekl novinářům Gabriel.

Podle obžaloby neučinil Kotek opatření k zajištění bezpečnosti účastníků, do prostoru o maximální kapacitě 280 lidí umožnil vstup 400 návštěvníkům. „Vstup nebyl regulován, došlo ke kritické situaci,“ uvedl státní zástupce.

K neštěstí došlo předloni v noci na neděli 30. října. Na schodišti, které vede do hudebního klubu, vznikla tlačenice. Ze dvanácti zraněných mladých lidí jich skončilo pět v nemocnici.

Drsná tlačenice na diskotéce ve Slušovicích: Leželo na mně několik lidí, líčila dívka u soudu

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám