Hlavní obsah

Lidé popadali na sebe jak lavina, uvedl u soudu ochrankář z diskotéky ve Slušovicích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín

Zvýšit bezpečnost v prostoru schodiště diskotéky se rozhodli provozovatelé nočního podniku Sud ve Slušovicích na Zlínsku. Stalo se tak poté, co zde před rokem došlo k tragickému zavalení několika mladých lidí před vstupem na vyhlášenou diskotéku. V souvislosti s touto události, při které došlo ke zranění dvanácti lidí, stojí nyní před Okresním soudem ve Zlíně organizátor diskotéky Jiří Kotek a firma Derby Company.

Soud kvůli tlačenici na diskotéce ve SlušovicíchVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

„Doteď jsme měli kamery na baru, abychom kontrolovali, zda se nenalévá mladistvým, a my to byli schopní doložit. Teď jsme přidali kamery i na schodiště, které není součástí diskotéky, abychom byli schopni řešit případné incidenty tam vzniklé,“ sdělil novinářům za Derby Company Jiří Kotek starší.

U soudu v pondělí vypovídal jeho syn Patrik, bratr obžalovaného Jiřího Kotka. Společně se starali o ochranku diskotéky.

„Diskotéka začala v devět večer. Bylo nás tam sedm sekuriťáků. Já stál mezi druhým a třetím patrem. Někdy po desáté, ale možná i později, mi Jirka (Kotek) řekl, že se kapacita klubu naplnila. Pak jsme si všimli, že se schodiště nehýbe, že je problém hned po vstupu do budovy. Někdo nám cestou dolů řekl, že je tam rvačka. Šel jsem dolů s dalším sekuriťákem. Byli tam lidi popadaní na sobě jak lavina. Pak jsem vyzýval ostatní, ať se netlačí, bránil jsem to svým tělem. Tlak svrchu byl veliký, byli tam opilí, někteří pod návykovými látkami, nebyli v pohodě, nespolupracovali, i když jsme na ně s Tomášem řvali,“ popsal Patrik Kotek.

Drsná tlačenice na diskotéce ve Slušovicích: Leželo na mně několik lidí, líčila dívka u soudu

Krimi

Osobně jsem do toho dal vše

Na otázku, zda mohla ochranka tlačenici zabránit, řekl: „Svým tělem jsem bránil, aby se lidé netlačili, řval jsem na ně. Já jsem osobně do toho dal vše, abych zachránil ty, co tam byli, ven od schodiště jsme vynesli lidi v bezvědomí. Udělal jsem pro to maximum. Stejně jako obžalovaný Jirka.“

K neštěstí došlo před rokem v noci na neděli 30. října. Na schodišti, které vede do hudebního klubu, vznikla tlačenice. Ze dvanácti zraněných mladých lidí jich skončilo pět v nemocnici.

Podle obžaloby neučinil Kotek opatření k zajištění bezpečnosti účastníků, do prostoru o maximální kapacitě 280 lidí umožnil vstup 400 návštěvníkům. „Vstup nebyl regulován, došlo ke kritické situaci,“ uvedl státní zástupce Jan Zubek. Dva lidé podle něj byli ohroženi na životě.

Samotné schodiště má podle Patrika Kotka kapacitu 287 osob, v době tlačenice tam mohlo být podle některých svědků asi sto lidí. „Za dvanáct let, co to znám, nebyl na tomto schodišti žádný incident, rvačka nebo něco podobného,“ dodal svědek Patrik Kotek.

Jeho devětadvacetiletému bratrovi hrozí za obecné ohrožení z nedbalosti až osmileté vězení, společnosti peněžitý trest a zákaz činnosti. Obžalovaný Kotek u soudu vinu odmítl a odmítl vypovídat, stejně se vyjádřil zástupce společnosti. Soud bude pokračovat v březnu příštího roku.

Zranění v panické tlačenici na diskotéce ve Slušovicích: Policie obvinila 29letého jednatele

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám