Hlavní obsah

Pomoc lidem a policii se mi krutě vymstila, říká obžalovaný obuvník ze Zlína

Právo, Aleš Fuksa
Zlín

Zlínská státní zástupkyně obžalovala deset lidí, kteří ve skupině pochybných podnikatelů přes výrobce ortopedické obuvi vylákali 7,5 miliónu korun ze zdravotních pojišťoven. Jeden z obžalovaných, český výrobce obuvi Michal Pavlas, řekl Právu, že se do pochybného podnikání nedostal vlastní vinou a určitě ne úmyslně. S policií zprvu naopak spolupracoval.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Podvodníkům se podařilo na fiktivní poukazy k pořízení ortopedické obuvi z pojišťoven vylákat milióny korun. Ilustrační foto

Článek

Michal Pavlas je podle svých slov obžalován pouze kvůli tomu, že jako jediný z okruhu firem zapojených do podvodu měl sepsaný kontrakt se zdravotními pojišťovnami.

„Navíc na rozdíl od všech ostatních (spoluobviněných, pozn. red.) v celém případu vystupuji jako fyzická osoba. Neschovávám se za žádná s.r.o., jednám svým dobrým jménem a prostě od samého začátku tvrdím, že jsem byl poškozen. Pro mě je to otázka cti. Protože vím, že jsem nic úmyslně nezpůsobil a ani jsem nehodlal nikomu nic způsobit,“ sdělil Právu obuvník.

Od začátku spolupracoval s policií ve Zlíně na rozkrytí kauzy. „A to více než rok ve formě svědka. Teď jsem z nepochopitelného důvodu mezi obžalovanými,“ uvedl obuvník.

Podle policie byl prostředníkem mezi společnostmi, které chtěly získat peníze od pojišťoven, když podvodníci poukazy s údajně fiktivním razítkem skutečného ortopeda předávali jemu a on je následně uplatňoval u pojišťovny.

Kontrola nemožná 

Právu se snažil Pavlas svými slovy popsat, jak se jeho jméno objevilo mezi ostatními obviněnými. „Já jako poskytovatel péče nejsem schopen zkontrolovat, zda je poukaz pravý, zda je razítko pravé a zda je podpis lékaře pravý,“ hájí se.

Mí takzvaní obchodní přátelé, kteří mě do toho namočili, si běhají po Zlíně a smějí se.
Michal Pavlas

Podle něj je mezi obchodníky se zdravotnickými pomůckami řada firem, které nemají smlouvy se zdravotními pojišťovnami. Přesto ale obchodují a vykazují poukazy.

„Využívají svých osobních vazeb a kontaktů k tomu, aby do zdravotního systému byly schopny přispívat ať už léky, pomůckami nebo přímo nějakou péčí. Firma bez smlouvy s pojišťovnou, když poskytuje péči či vyrábí určité zdravotnické produkty, je schopna společnosti se smlouvou dodat ucelený soubor (poukazů) za kalendářní měsíc. Vy máte prostě nějakou svou vlastní činnost a k té činnosti vlastní prostě připojíte dávku třeba nějakého obchodního partnera. A tato dávka se zpracovává ve zdravotní pojišťovně,“ vysvětlil praxi Pavlas.

V oboru pracuje více než dvacet let. „Dělám x let s poukazy, a když je dostanu orazítkované, podepsané lékařem, podepsané pacientem a dostanu k nim i spisovou agendu, tak já teda nežiji v paranoidní společnosti, abych každý papír přezkoumával. Nemám k tomu ani nástroje, nemohu přezkoumat jejich pravost. Měsíčně jsem takto vyřizoval a vyřizuji stovky poukazů. Pracujete s tím jak s bankovkami v peněžence. Myslel jsem si, že tato fáze prochází na pojišťovně kontrolou a bohužel jsem nyní zjistil, že ne.“

Podle svých slov je dosud zároveň jediným z obžalovaných, komu kriminalisté zajistili majetek. „Mí takzvaní obchodní přátelé, kteří mě do toho namočili, si běhají po Zlíně a smějí se. Bohužel v této zemi nejsou nástroje, jak se efektivně bránit,“ podotkl výrobce obuvi.

Není možné, aby byl ortoped vyviněn

Michal Pavlas je názoru, že do podvodného byznysu musel být zapojen i ortoped, jehož jméno se objevilo na oražených poukazech pro pojišťovny. „Prostě tvrdím, že pokud se ortoped zachoval tak, jak se zachoval v tom případu, a já si od samého začátku myslím, že to je nesmysl, že v tom musel nějak figurovat. Tam nějaké vazby musely být. Ten případ začal tím, že konkrétní ortoped oznámil zcizení svého razítka. Tak to je nejčistší cesta, jak se z toho dostat ven, že jo,“ je názoru Michal Pavlas.

Sám nechápe, proč včas nezafungovaly kontrolní mechanismy. „Dostal jsem se do úzkých takovým způsobem, že ještě dnes mi to hlava nebere, že je vůbec něco takového možné. Jak to, že zde nejsou kontrolní mechanismy, které by to vyeliminovaly, to prostě nechápu.“

O jeho vině či nevině bude již v nejbližších týdnech či měsících rozhodovat zlínská pobočka Krajského soudu Brno. „Pocházím ze Zlína, jsem člověk, který nikdy nikomu neuškodil, snažím se lidem spíše pomáhat a radit. A bohužel toto je první životní případ, kdy se mi to krutě vymstilo. Věřím, že to na mně nezanechá nějaké hlubší znaky, i když je to těžké. Ten případ je dlouhý, táhne se dlouho,“ dodal na závěr obuvník.

Razítko a podpis od lékaře

Podle zjištění Práva, které na případ jako první upozornilo již v pondělí, detektivové šetří hned více obdobných případů. Jeden z nich už v minulých dnech dospěl k obžalobě deseti osob, mezi nimi jsou lidé vyrábějící a distribuující ortopedickou obuv. Údajným viníkům se podle zlínské státní zástupkyně Pavlíny Nesvadbové podařilo z pojišťoven díky fiktivním poukazům na léčebné a ortopedické pomůcky „vysát“ 7,5 miliónu korun.

Kriminalistům se zároveň podařilo zabránit proplacení dalších poukazů v hodnotě 675 tisíc korun.

Obžalovaní vylákali peníze od různých zdravotních pojišťoven v ČR v době od září 2010 do srpna 2011, a to prostřednictvím uplatnění fiktivních poukazů, na kterých byla fiktivní razítka s podpisem skutečného zlínského ortopeda.

„U zlínské pobočky Krajského soudu Brno jsem podala obžalobu proti celkem deseti obviněným osobám, a to v případě čtyř osob kvůli podvodu a všech deseti z legalizace výnosů z trestné činnosti,“ uvedla Nesvadbová.

Tři z obviněných si mohou odsedět až 10 let, dva obvinění až 8 let, zbývajících pět obviněných až šest let. Právu se podařilo zjistit, že mezi firmami zapletenými do tohoto „byznysu“ byly i dvě pražské firmy Ortopedické pomůcky s.r.o. a Michal Pavlas. Tyto firmy byly podle všeho zprostředkovateli mezi samotnými podvodníky, kteří přes několik dalších firem peníze „vyprali“.

Reklama

Výběr článků

Načítám