Hlavní obsah

Policisté zadrželi zaměstnance inspekce při braní úplatku

Právo, Novinky, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Policisté z protikorupční služby zadrželi 32letého zaměstnance České inspekce životního prostředí v Ostravě. Muže sebrali bezprostředně po převzetí 50 tisícového úplatku od podnikatele, kterému hrozila pokuta.

Foto: Jaroslav Hrubý
Článek

Inspektor životního prostředí podle policie o úplatek požádal na konci května soukromého podnikatele, kterému hrozila 200tisícová pokuta za nedostatky na stavbě.

Dohodnutou částku podnikatel v pondělí skutečně přinesl, ale předtím uvědomil policii. Ta nepoctivého státního zaměstnance zadržela ihned po předání peněz. Stíhán je pro trestný čin zneužívání pravomoci veřejného činitele a přijímání úplatku. Hrozí mu až pět let vězení.

Chodí stále do práce

Po výslechu na speciálním policejním útvaru pro odhalování korupce byl inspektor propuštěn na svobodu a normálně chodí do práce. "Obviněný muž u nás nadále pracuje, ale byl přeřazen na práci, která s inspektorskou činností nesouvisí. Zůstane to tak do doby, než bude případ pravomocně uzavřen," řekl Právu hlavní inspektor ostravské pobočky ČIŽP Tomáš Stejskal.

Bližší podrobnosti o případu nechtěl sdělit. "Teprve si pročítám spis," dodal. V Ostravě jde podle něj za několik uplynulých let o jediný případ obviněného inspektora.

Stoprocentně vyloučit podobné případy lidského selhání nelze. "Pokud jde o složitější kauzu, chodí na kontroly vždy dva pracovníci. V případě jednodušších případů, jako byl tento, ale chodí jen jeden inspektor. Samozřejmě se snažíme najít nějaký systém, jak podobnému jednání zabránit, všechno ale závisí na lidech," dodal Stejskal.

Reklama

Výběr článků

Načítám