Hlavní obsah

Policisté špehovali ženě telefon kvůli důkazu o nevěře, dostali podmínku

Právo, ČTK, Jaroslav Švehla
Česká Lípa

Okresní soud v České Lípě v úterý rozhodl v případu varnsdorfského policisty Mariana Hudce a bývalého policisty z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a současného provozovatele detektivní kanceláře Michala Kondly. Oba obžaloba vinila ze zneužití pravomoci úřední osoby a neoprávněného nakládání s osobními údaji. Odsouzeni byli ke 14 měsícům vězení s podmíněným odkladem na dva roky.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Bývalý lovec mafiánů Michal Kondla

Článek

Českolipský soud tak rozhodl v prvním z několika případů neoprávněného získání telefonických výpisů, které měl díky své profesi Hudec získat.

Žalobce Hudce, který se z jednání kvůli rodinným důvodům omluvil, vinil z toho, že měl pro soukromého detektiva Kondlu obstarat důkazy o nevěře manželky jeho klienta. Kondla měl výpisy žárlivému manželovi dodat.

Manžel pak výpisy ukázal své manželce, která se obrátila na policejní inspekci. „Telefonní číslo poškozené ženy se v žádosti o sledování objevilo, ve spisu ale už toto číslo nefigurovalo. Policista věděl, že by se na to přišlo,“ řekl státní zástupce s tím, že oba obžalovaní se dopustili vážné újmy práv na informační sebeurčení.

Před soudem také vypovídal děčínský soudce Jiří Uřídil, který žádost o sledování schvaloval. „Musíme se spolehnout na práci policistů. Jediný způsob jak číslo ověřit, je na to číslo zavolat, čímž se veškeré vyšetřování zmaří,“ vysvětlil omezené možnosti soudců, kteří schvalují monitorování telefonních hovorů. Mimo jiné uvedl, že pokud se shodovaly informace ve spisu a v žádosti, získání výpisů povolovali. Jenže ve spisu, jak už prohlásil žalobce, číslo nebylo.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

K českolipskému soudu přišel jen obžalovaný Michal Kondla.

Hudcova obhájkyně Hana Riedlová prohlásila, že možnost ověřit, komu skutečně patří telefonní číslo, neměl ani Hudec. Dostal ho prý od informátora. Výpis byl v počítači policisty a obhájkyně uvedla, že se k němu proto mohl dostat i někdo ze správců sítě. Nikoho však neobvinila. Advokátka současně uvedla, že mezi Hudcem a Kondlou v té době prokazatelně bylo minimum kontaktů.

„Cítím se nevinen,“ řekl v závěrečné řeči Kondla, který obžalobu označil za konspirační teorii a lež.

Hudec ale má na krku ještě další a zřejmě závažnější prohřešky. V minulosti totiž stejnou cestou získával výpisy řady vlivných lidí, například předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského nebo nejbližších spolupracovníků prezidenta Václava Klause. Mezi sledovanými osobami byli novináři. U soudu tvrdil, že výpisy potřebuje v rámci vyšetřování případu obchodu s bílým masem.

Celkem podobným způsobem získal Hudec v letech 2009 a 2010 výpisy 69 známých osob. Případ, za který byl nyní potrestán, to pomohl odhalit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám