Hlavní obsah

Policisté nedostali v kauze Promopro zelenou k domovním prohlídkám

Právo, Jakub Troníček

V souvislosti se zatýkáním v kauze Promopro narazili detektivové z protikorupční policie předminulý týden na tvrdý odpor ostatních úřadů. U obviněných, kteří podle kriminalistů připravili stát na předražené zakázce o 388 miliónů, totiž podle zjištění Práva státní zástupce odmítl uvalení vazby a soud navíc ani v jednom případě nepovolil návrhy na domovní prohlídky.

Foto: Petr Horník, Právo

Majitel společnosti ProMoPro Jaroslav Veselý

Článek

Policisté před dvěma týdny postupně pozatýkali a obvinili 12 lidí včetně majitele společnosti Promopro Jaroslava Veselého, všichni ale zůstali na svobodě a ani jednomu detektivové nesměli „probrat“ počítače nebo další dokumenty. Mezi policií a oběma dalšími orgány to podle informací Práva ze zákulisí vyvolalo zlou krev, mluvčí protikorupčního útvaru Jaroslav Ibehej to nicméně nechtěl jakkoliv komentovat.

„Mohu pouze potvrdit, že jsme dávali celkem sedm podnětů k vzetí do vazby, devatenáct návrhů na domovní prohlídky nebo na prohlídky nebytových prostor, ani v jednom případě to však nebylo akceptováno,“ konstatoval mluvčí detektivů.

Praxe je taková, že návrhy na vazby i domovní prohlídky podává místo policie příslušný státní zástupce a posléze je posuzuje soud. V případě Promopra žalobce návrhy na vazby vůbec nepodal a společnou řeč našel s kriminalisty pouze v případě domovních prohlídek, ty ale zarazil soud.

Pro uvalení vazby nesplněny podmínky

Mluvčí pražského vrchního státního zastupitelství Irena Válová v této souvislosti řekla, že pro uvalení vazby nebyly splněny procesní podmínky. „Byl na toto téma vypracován šestistránkový rozbor a závěr dozorového státního zástupce je takový, že by byl čirý alibismus nechávat rozhodnutí o vazbách na soudu, když pro ně nebyly splněny zákonné podmínky,“ poznamenala Válová.

A podobné je to i u zamítnutí prohlídek: podle soudu by vyšetřování nic nepřinesly a jen by zasahovaly do práv obviněných.

„V současné době už nelze tímto úkonem dosáhnout účelu trestního stíhání a prohlídky by naopak znamenaly velký zásah do práva na soukromí,“ vysvětlila mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 Michaela Wenzlová.

Zakázku za 525 miliónů na ozvučení akcí souvisejících s českým předsednictvím EU v roce 2009 zadal firmě Promopro tým tehdejšího vicepremiéra pro evropské záležitosti a současného šéfa obrany Alexandra Vondry (ODS) bez výběrového řízení.

Podle závěrů vyšetřovatelů byl tendr předražený o 388 miliónů korun a šlo o předem připravený důmyslný tunel, jak ze státní kapsy vysát peníze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám