Hlavní obsah

Policisté našli medaile ukradené z hrobu jejich kolegy. Zloděj je víc než rok používal jako klíčenku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policii se podařilo objasnit krádež medailí, které předloni zmizely v Ostravě z hrobu jejich kolegy Pavola Kikloše, jejž při nehodě zabila opilá řidička. Zjistili, že pachatelem je 42letý muž, který ukradené medaile celou dobu používal jako přívěsek na klíče.

Foto: Policie ČR

Odcizené medaile zajištěné policií.

Článek

Policista Pavol Kikloš zemřel ve výkonu služby v červenci roku 2020. Stal se obětí nehody, kterou zavinila opilá řidička v rychlosti přesahující 200 kilometrů za hodinu. V krvi měla dvě promile alkoholu. Později byla odsouzena k deseti letům vězení.

Policista byl následně pohřben v Ostravě a jeho hrob zdobily dvě medaile. Umístěny byly ve skleněných vitrínách. Poté, co medaile z vitrín v roce 2022 zmizely, rozběhlo se policejní vyšetřování. Policisté nejprve zjistili, že nedaleko místa činu našel malý chlapec stužky od medailí.

„Jeho matka sdělila, že syn našel na zemi pohozené dvě stužky, které se mu líbily. Vzal si je a připnul na svetr. Nikdo z nich však netušil, o jaké stužky šlo a že pocházely z trestné činnosti,“ uvedla mluvčí policie Eva Michalíková.

Foto: Policie ČR

Stužky z medailí nosil chlapec, který je našel.

Policistům matka stužky vydala a kriminalisté je odeslali ke zkoumání, mimo jiné k zajištění stop DNA.

Zlom případu nastal až nyní když do Národní databáze DNA byl vložen profil právě 42letého muže, u kterého byla zjištěna shoda s profilem DNA stanoveným z dříve zajištěné stopy.

Netrvalo dlouho a policisté mohli obvinit z krádeže dvaačtyřicetiletému muže, hrozí mu až dva roky vězení.

„Obviněný měl od počátku několik verzí, například že medaile našel, poté tvrdil, že je od někoho dostal. Nakonec se kriminalistům k samotné krádeži doznal,“ dodala mluvčí s tím, že z medailí nejprve odstranil stužky a pak je po celou dobu nosil připnuté ke klíčům.

Medaile tak budou moci být vráceny rodině zesnulého policisty.

Zloděj během prohlídky vypáčil vitrínu v Legiovlaku a ukradl vzácné medaile

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám