Hlavní obsah

Policisté, kteří umožnili přejít hranice hledanému Afghánci, zůstali bez trestu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem

Vedení policie nepotrestalo policisty, kteří loni umožnili přejít hranice Afghánci, jenž utíkal z Německa. Byl podezřelý z pokusu o vraždu partnerky. Na dotaz Novinek to v úterý uvedla mluvčí policie Jana Slámová.

Dítě se bálo policistů v rouškách, popsal policista zásah na D1Video: Novinky.cz, Aktu.cz

 
Článek

„Kázeňské řízení bylo zastaveno, rozhodnutí již nabylo právní moci,“ uvedla Slámová. Na dotaz, proč bylo řízení ukončeno bez potrestání, odpověděla, že kázeňské řízení je ze zákona neveřejné, a bližší informace tudíž nelze podávat.

Policie vydala do Německa Afghánce zadrženého i s malým synem na dálnici D1

Krimi

Podnět k prověření vpuštění cizince do ČR v době, kdy byl kvůli proticovidovým opatřením omezen přeshraniční provoz, podalo policejní prezidium. Čeho přesně se týkal, se však veřejnost nedozvěděla. Ve hře mohlo být podle informací Novinek například pochybení při záznamu z kontroly řidiče na hranici, mohlo ale i dojít k incidentu, při kterém muž ujel. Každý, kdo v tu dobu projížděl hraničním přechodem, musel projít kontrolou a registrací.

Případ nejprve šetřila také Generální inspekce bezpečnostních sborů, která ale nezjistila spáchání trestného činu a předala jej k vyřízení nadřízeným. Ti pak několik měsíců případ prověřovali. Pakliže by byli policisté uznáni vinnými, mohli by dostat napomenutí nebo snížení platu. V případě trestního stíhání za porušení strážní služby by jim hrozilo až tříleté vězení.

Dítě se bálo roušek, pustili jsme mu pohádky. Policisté popsali zásah proti Afghánci na D1

Krimi

Pražští policisté cizince zastavili počátkem května na 41. kilometru dálnice D1, němečtí kolegové je informovali, že muž je podezřelý z pokusu o vraždu své partnerky v Německu. Ve voze s ním cestovalo i jejich rok a půl staré dítě. Po zadržení se ukázalo, že cizinec projel týž den hraniční přechod na severu Česka.

„Muž překročil státní hranici na přechodu Krásný Les v Ústeckém kraji, nicméně v tuto dobu ještě nefiguroval v centrálních (mezinárodních) informačních systémech jako osoba, po které se pátrá,“ sdělil tehdy mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík.

Afghánec byl následně poslán do vazby a na začátku června vydán ke stíhání do Německa.

Reklama

Výběr článků

Načítám