Hlavní obsah

Policisté Aničku v Troji nenašli, podezřelého vzali na místo

Praha
Aktualizováno

Policie ve čtvrtek večer přerušila prohledávání pražské Troji, kde se minulou středu ztratila devítiletá Anička Janatková. Kriminalisté na místo podle svědectví jedné místní obyvatelky přivedli s sebou muže, kterého zadrželi ve středu večer a podezírají ho z podílu na zmizení malé dívky.

Článek

Policie pozdě odpoledne informovala, že podezřelého muže kriminalisté opět vyslýchali. V Troji se nepodařilo nic nalézt, přestože měla policie vytipováno několik konkrétních míst. Prohledávala například i kanalizaci a další nepřístupná místa.

Nové informace policie podle mluvčí Andrey Zoulové zatím nemá, lze je prý očekávat v průběhu pátku.

Zadržený podle zdrojů Novinek měl na jedné z věcí, které se po dívce našly, zanechat vzorek DNA, který kriminalisty k muži dovedl. Podle informací Novinek byl zadržený již několikrát soudně trestán.

„Ano, v této souvislosti podezřelá osoba je a skutečně jde o člověka s trestní minulostí,“ řekl Právu zdroj z bezpečnostních složek obeznámený s případem.

Právo ve čtvrtek odpoledne hovořilo s přítelem rodiny Janatkových, který pouze uvedl, že policie po dívence stále neúspěšně pátrá. Bližší informace prý zatím nejsou.

Mluvčí pražské policie Andrea Zoulová ve čtvrtek před druhou hodinou odpoledne potvrdila dřívější informaci Novinek, že policie zadržela podezřelou osobu a na základě nových indícií se kriminalisté vrátili do Troji.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kynologové poskytli i speciálně cvičené psy.

Zasahující policisté přivezli na místo větší množství lopat, vidle a další ruční nářadí, včetně nastavovacích žebříků. Policie zatím nespecifikovala, zda pátrá na konkrétním místě, nebo prohledává celou oblast. Pátrání může trvat hodiny.

Foto: Josef Koukal, Právo

Policisté přinesli na místo ruční nářadí i žebříky.

"Mohu potvrdit, že v tuto chvíli probíhá rozsáhlá pátrací akce v pražské Troji. O pomoc jsme požádali také vojenskou policii a psovody,“ řekla Novinkám Zoulová.

„Objevily se nové skutečnosti, které nás přivedly zpět do Troji, pokračujeme v pátrání, je nasazeno několik desítek policistů a vojáků,“ řekla na místě Novinkám Zoulová.

Mluvčí vojenské policie Jan Čermák uvedl, že na místě jsou desítky vojáků a jeden psovod. Doplnil, že armáda je připravena na místo dovézt v případě potřeby také speciální techniku, nechtěl ale specifikovat jakou.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Policisté na místo přivezli větší množství ručního nářadí ke kopání.

Před druhou hodinou odpoledne dorazilo na místo vozidlo sdružení Hasiči – Rescue. Předseda této záchranářské dobrovolné organizace Martin Čapek Novinkám potvrdil, že byli do akce povoláni. „Na místě máme jeden zásahový vůz a pět členů, jsme tu kvůli prohledávání prostoru,“ řekl.

Foto: MMS, Josef Koukal, Právo

Policisté v pražské Troji

Dívka byla naposledy spatřena 13. října odpoledne, ze školy šla obvyklou trasou společně se spolužačkami. V ulici Pod Písečnou se ale rozdělily a poté se stopa děvčete ztrácí. V Troji se našel jen batoh a láhev s pitím.

Až do neděle místo intenzivně prohledávalo téměř 800 policistů, zapojili se kynologové se speciálně vycvičenými psy i vrtulník s termovizí. Pátrání bylo zatím neúspěšné i v dalších krajích republiky.

Zvláštní opatření přijala také cizinecká policie na letištích. Informace o pohřešované Anně předali policisté i do Schengenského informačního systému i Interpolu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám